Update

'Verantwoordelijken nationaal vervolgen'

Nationale vervolging van diegenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines, ligt het meest voor de hand. Dat zei veiligheidsminister Ivo Opstelten vrijdag in het debat met de Tweede Kamer over het vliegtuigdrama.

Opstelten en Rutte. Beeld anp
Opstelten en Rutte.Beeld anp

Het Internationale Strafhof is minder in beeld; daarbij zijn Maleisië en Oekraïne niet aangesloten. De wet biedt de mogelijkheid om internationale misdrijven in Nederland te berechten en dat is ook al eerder gebeurd.

Strafrechtelijk onderzoek begonnen
Volgens de minister mogen alle gegevens die de Onderzoeksraad voor Veiligheid verzamelt, in zo'n zaak gebruikt worden. Het Openbaar Ministerie is inmiddels al een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Doel van een strafrechtelijk onderzoek is vast te stellen of er een misdrijf is gepleegd en wat de omstandigheden waren. Dat gebeurt onder leiding van een onderzoeksrechter. Tijdens het onderzoek wordt het bewijs voor het vermoedelijke misdrijf verzameld, worden de omstandigheden vastgesteld en wordt uiteindelijk besloten of er voldoende bewijs is om een verdachte of verdachten te beschuldigen en berechten.

Complexe zaak
Advocaat Geert-Jan Knoops voorspelde begin deze week in een interview aan het ANP dat vervolging in Nederland waarschijnlijk een van de meest complexe zaken voor het OM op het gebied van internationale misdrijven wordt.

'Als je al verdachten kunt identificeren is het eerste probleem: hoe ga je aantonen dat het opzet was? Dat kun je niet zomaar bewijzen. Daar heb je getuigen voor nodig en forensisch, technisch bewijs als ondersteuning', stelt Knoops. 'Het zal niet meevallen om die getuigen in oorlogsgebied te vinden en te laten verklaren in de huidige omstandigheden.'

Ramplocatie
De ramplocatie is al flink beïnvloed door mensen die daar hebben rondgelopen en de omgeving hebben verstoord. Knoops: 'Wie zegt dat de plaats delict niet gemanipuleerd is?'

Vervolgens wordt het heel lastig eventuele verdachten naar Den Haag te krijgen. Je kunt ze niet zomaar oppakken, benadrukt Knoops. 'Ze zitten waarschijnlijk in oorlogsgebied en wie is bereid ze over te dragen?'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden