Verandert Airbnb-deal iets aan toerisme-overlast in Amsterdam?

Huizendeelsite Airbnb en de gemeente Amsterdam hebben na lang soebatten een deal gesloten. Het wordt onmogelijk om een appartement langer dan zestig nachten per jaar te verhuren. Ook haalt Airbnb het illegale Amsterdamse aanbod van vakantieverhuur van de site.

Toeristen op een gracht in Amsterdam.Beeld anp

Wat verandert er voor Amsterdammers die hun huis via Airbnb verhuren?

Zij zullen door Airbnb tot vervelens toe op de gemeentelijke regel worden gewezen. Namelijk dat zij hun huis niet meer dan zestig dagen per jaar mogen verhuren aan toeristen en per keer niet aan meer dan vier personen. Twee keer per jaar krijgen verhuurders hier een mail over en op hun inlogpagina krijgen zij te zien hoeveel dagen ze hun huis dit jaar al hebben al hebben verhuurd.

Verhuurders die toch langer verhuren, worden door Airbnb voor de rest van het jaar van de site gehaald en eventueel voor langere tijd geschorst. De tijd dat Airbnb persoonsgegevens van 'hosts' beschermde als Zwitserse bankiers de namen van hun klanten is ook voorbij. Als de gemeente of justitie marchanderende verhuurders op het spoor is, dan kunnen zij via Airbnb gegevens over die personen krijgen.

Gaat dit de Airbnb-overlast voor buurtbewoners terugdringen?

Dat moet nog blijken. Het melden van overlast wordt makkelijker. Airbnb start een eigen klachtenlijn de 'neighbourtool'. Het gemeentelijk meldpunt is vanaf het voorjaar van 2017 dagelijks open. Speciale interventieteams staan in de startblokken om direct op pad te gaan na een melding.

Daarbij wordt het huurders flink lastig gemaakt om hun woning het hele jaar door aan toeristen te verhuren. Lastig, maar niet onmogelijk. Want de overeenkomst is voorlopig alleen gesloten met Airbnb. 'Een beetje onwelwillende eigenaar zet z'n woning na de 60 toegestane dagen doodleuk op Wimdu of 9flats', zegt Gert-Jan Bakker van Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

Eerder onderzoek van de Volkskrant toonde aan dat Amsterdamse vastgoedeigenaren duizenden appartementen het hele jaar door verhuren, niet alleen via Airbnb, maar ook via Booking.com. Om te voorkomen dat illegale hotels voortaan via andere platformen gerund worden, wil de gemeente vergelijkbare afspraken met andere platformen maken, staat te lezen in de overeenkomst met Airbnb.

Duizenden appartementen

Je huis verhuren aan toeristen mag in Amsterdam, maar er gelden wel regels. Vastgoedspeculanten lappen die aan hun laars. Duizenden appartementen worden aangeboden als hotel. Lees ons onderzoek.

Voor wie echt wil, zijn er waarschijnlijk ook met deze deal nog altijd sluiproutes mogelijk. Vakantiegangers die een huis boeken op Airbnb krijgen nu van de verhuurder al wel eens het verzoek de reservering te annuleren, om de overnachting vervolgens direct - dus buiten het platform om - onderling te regelen. Zo gaat de boeking niet van de maximaal toegestane 60 dagen af.

Tegelijkertijd is overlast, overlast - ook als het binnen de gemeentelijke regels blijft. Deze afspraken veranderen niets aan het principe dat Amsterdammers hun eigen woning voor maximaal 60 dagen mogen verhuren. Een buurman die zijn huis twee maanden per jaar overlevert aan groepen luidruchtige Britten, kan dat blijven doen.

Is dit echt zo'n unieke deal?

Amsterdam is niet de eerste stad die Airbnb zo ver heeft gekregen zelf de plaatselijke regels te gaan handhaven. In New York heeft de site bijvoorbeeld beloofd te gaan controleren dat verhuurders niet meer dan één appartement tegelijkertijd verhuren. Als verhuurders drie keer de regels overtreden, worden ze verwijderd van de site. Bijzonder is wel dat de site in de overeenkomst met Amsterdam belooft om gegevens van klanten te delen. Tot nu toe wilde de Airbnb dergelijke informatie onder geen beding delen.

Dat Airbnb juist in Amsterdam een akkoord sluit heeft alles te maken met de manier waarop er in de stad tegen fenomeen van vakantieverhuur op zich aangekeken. Als onderdeel van de 'deeleconomie', vindt een meerderheid in de gemeenteraad dat nog steeds positief. In andere grote toeristische steden ligt dat wel ander. Zo heeft New York de klandizie van Airbnb danig onder druk gezet door te verbieden dat appartementen in de stad voor korter dan dertig dagen verhuurd worden. In Barcelona mag vakantieverhuur alleen als de verhuurder een vergunning heeft. In Berlijn is het alleen toegestaan om een deel van je huis voor vakantieverhuur te verhuren. Dat Airbnb nu ook in Amsterdam inschikt, lijkt dan ook een belangrijk offer om het negatieve sentiment tegen vakantieverhuur in andere toeristische wereldsteden te kunnen temperen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden