Verandering

Updates


Twitter.com/HansAarsman


De rode loper is uitgerold. De weerspiegeling is het duidelijkst in de zijkant van de geopende achterdeur. Niet de kleine reflector, maar de grote rechthoek erboven. Van het cachet dat de rode loper moet geven aan zijn aankomst, blijft weinig over dankzij de manier waarop de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici zich uit de auto wurmt. Maar dat leed is gauw geleden, binnen een paar seconden zal hij statig over de loper schrijden.


Wat is dat voor auto dat je er zo onwelgevallig uit moet kruipen? In diplomatieke kringen is de Audi het populairst. Maar een Audi is het niet, luxe modellen hebben het driehoekige achterraampje niet in de deur, maar erachter, in de carrosserie. Mercedes heeft het raampje in de deur, net als deze wagen, maar bij Mercedes zijn de deuren dikker, zwaarder. Soms bieden de drempels uitkomst. Op de achterste drempel wordt de merknaam door de aktetas van Moscovoci uit zicht gehouden en voorin is de merknaam te onscherp, het zou ook om een profiel kunnen gaan tegen uitglijden. De veiligheidsagent die erover heenstapt klimt al net zo knullig naar buiten als Moscovici.


Wieldoppen willen nog wel eens uitkomst bieden, maar op deze is nergens een auto-embleem te zien. Met twee tie-wraps zit hij vast aan de velg. Wat moet dat voorstellen, zijn de glimmende moeren dan alleen voor de show? Je kunt ze niet losdraaien en niet vastdraaien, ze zijn van plastic. De echte moeren zitten erachter.


Is de auto van een merk dat te gewoontjes is om mee voor de dag te komen? Skoda misschien? Mooie, sterke auto's, niets mis mee. Het luxe model heeft het driehoekige achterraampje niet in de deur, maar erachter. Er zit niet anders op dan bij alle bekende merken te kijken hoe de limousine eruit ziet. Bij BMW zijn de deuren dikker, net als bij Mercedes. Bij Citroën zijn de tankluikjes rond. Volkswagen niet, Jaguar niet.


Bij Peugeot zit ik raak, het is een 607, in 2010 rolde de laatste van de band. De lampjes bij de drempel, heel attent, zo struikel je niet in het donker. Hé, zijn Moscovici en president Hollande niet de grote pleitbezorgers van meer uitgeven in Europa? En dan in een oud model Peugeot komen voorrijden. Kijk ook nog even naar de paarse sokken en dito paarse das van Moscovici. Niet iemand die veel heil ziet in verandering.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden