Veranderd

En daar zat hij weer: Henk Bleker, in De wereld draait door. Hetzelfde bruingrijze pak, hetzelfde witte openstaande hemd, en dezelfde mooie noordelijke barse gezichtsuitdrukking met wallen onder de ogen. Het was voor het laatst, verzekerde de waarnemend CDA-voorzitter, dat hij zo intensief met de partij bezig was. En dat hij hier aan tafel zat.

Dat waagde presentator Mathijs van Nieuwkerk te betwijfelen. Gingen immers niet de geruchten dat Bleker ministeriabel was? Inderdaad verraadde zijn houding en voorkomen afgelopen weken een zeker genot van het schijnwerperlicht. Maar Bleker hield vol, met die afzakkende mondhoeken die elke levensvreugde verborgen.


'Ik loop niet met ambities rond in Den Haag.' Hij ging zijn privéleven weer oppakken, zei hij. Gisteren had hij voor het eerst verzaakt zijn dochter te vergezellen naar de orthopeed.


En hij ging terug naar zijn paarden. Zijn lievelingspaard heet Wolling Dauphine, een naam die tot de verbeelding spreekt.


Als u dit leest, zit Henk op de fiets door het Groninger weiland, met de hond. 'Dan zien de paarden me, en wham, dan komen ze eraan', vertelde hij. 'Dat is me nog nooit gebeurd met het CDA.'


Bleker was een beetje bitter geworden.


'Ik ben geen politicus. Zo zwaar ben ik nooit gestraft.' Dat zei niet Henk Bleker, maar hoogleraar Jaap Dronkers in De avond van het onderwijs. De NTR trok anderhalf uur uit voor discussie over de kwaliteit van het huidige onderwijs.


Daarmee was veel mis, uiteraard. Leraren zijn onbevoegd en krijgen het drukker, salarissen blijven te laag. Kijkers konden twitteren, sommige berichten werden voorgelezen. Wat niet werd voorgelezen was deze: 'Denk je nou echt dat ik heel de avond tv kan kijken? Ik heb nog stapels nakijkwerk liggen.'


Ook blijkt het puberbrein niet meer geschikt voor het reguliere onderwijs. Een schooldirecteur was op bezoek geweest bij de Hogere Zeevaartschool en kreeg te horen: 'Je moet niet meer met boeken aankomen, want dat werkt niet meer. Omdat men in beelden denkt.'


Mensen zijn aan het veranderen, was de conclusie. 'Oplossingen die we nu bedenken, zijn oplossingen voor het oude denken. Om ons heen gebeurt iets heel anders.'


Er werd over gediscussieerd, door en vooral ook voor deskundigen en betrokkenen. Er was weinig gedaan om de avond - gepresenteerd door Joost Karhof en Pernille la Lau - voor buitenstaanders enigszins verteerbaar te maken, maar dat kan ook goed de opmerking zijn van een door-en-door bedorven tv-brein dat schreeuwt om korte impulsen.


Het Vlaamse Eén vertoonde een - aangekochte - documentaire over 'de depressie-epidemie'. Het verhaal is bekend: het gebruik van antidepressiva is zorgwekkend gestegen, de industrie verdient er miljarden aan. Het deed denken aan een tamelijk overtuigende aflevering van Zembla van enkele weken eerder, over 'de ADHD-hype'. Vooral het gezin waarvan alle vier de kinderen, inclusief de ouders, gestimuleerd door een vrijgevige arts, aan de pillen waren, bleef hangen. 'Oma gaat er binnenkort ook aan', aldus de familie tegenover de tevreden geneesheer.


We zijn veranderd, leert tv. Wat is er toch met ons aan de hand?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden