Veranderde de loverboy in een jihadist?

Ahmad Khan Rahami, de man die verdacht wordt van bomaanslagen in New York en New Jersey, werd twee jaar geleden al een terrorist genoemd. Nadat Rahami in augustus 2014 zijn broer in zijn been had gestoken en zijn moeder had geslagen, zei zijn vader tegen de politie dat Ahmad best wel eens betrokken kon zijn bij terroristische activiteiten.

Amad Khan Rahami wordt maandag in hechtenis genomen en naar het ziekenhuis gebracht Beeld ap
Amad Khan Rahami wordt maandag in hechtenis genomen en naar het ziekenhuis gebrachtBeeld ap

De FBI deed een vooronderzoek maar ondervroeg Rahami niet, hoewel hij drie maanden in de gevangenis zat. Het onderzoek liep dood, en tot een veroordeling kwam het nooit - de familieleden trokken hun aanklacht in, en de vader zei dat hij zijn beschuldigingen uit woede had geuit. Zijn zoon ging destijds 'door een moeilijke periode', legde hij dinsdag uit.

Maar er broeide wel degelijk iets. Rahami was de laatste jaren veranderd, zeggen vrienden die met hem zijn opgegroeid in Elizabeth, een immigrantenstad vlakbij New York. De basketballende jongen met humor en vrienden en een stoet aan vriendinnetjes op middelbare school - hij trouwde met de laatste van hen, die al tijdens het eindexamenbal in verwachting was - veranderde in een wat stuggere en vromere variant van zichzelf. Hij reisde vanaf 2011 een aantal keer naar zijn geboorteland Afghanistan en naar Quetta in Pakistan, reizen waarvan hij terugkeerde met een baard en een jurk en, in 2014, de vrouw met wie hij daar drie jaar eerder was getrouwd, dit keer een moslima. Met zijn rechtenstudie was hij toen al gestopt.

Boodschappen

Of hij op die reizen ook contact heeft gehad met jihadisten is niet bekend. Wel bekend is dat Rahami vanaf juni dit jaar op eBay bijzondere boodschappen begon te doen, zo blijkt uit de aanklacht die dinsdagavond tegen hem werd ingediend. Hij kocht elektrische lucifers (draadjes om vuurwerk mee te ontsteken), citroenzuur (ingrediënt voor taart en voor licht explosieve badparels), loden kogeltjes (om wielen soepel te laten draaien) en printplaatjes (voor elektronische schakelingen). Het zijn onschuldige gereedschappen, maar ook de typische onderdelen van de zelfknutselbommen die door jihadisten onder meer worden beschreven in de propaganda van Islamitische Staat.

Het is de droom van veiligheidsvoorvechters, en de nachtmerrie van privacy-adepten, dat deze reizen, inkopen en andere signalen volautomatisch alarmbellen doen afgaan - maar zo ver is het dus nog niet.

Werd Rahami geholpen of deed hij alles alleen? Zijn moeder is drie weken geleden naar Turkije vertrokken, zijn vrouw een paar dagen geleden naar Pakistan; zij werd aangehouden tijdens een tussenstop in Abu Dhabi en wordt nu ondervraagd. Rahami had een stuk of acht broers en zussen; een aantal van hen zaten bij de vijf familieleden die zondagavond werden aangehouden in een auto die door Brooklyn reed. Ze werden ondervraagd en weer vrijgelaten, maar op de telefoon van één van de broers werd wel een donderdag opgenomen filmpje gevonden van een vuurwerkstunt in de buurt van hun huis, waarschijnlijk in de achtertuin. Half in de grond staat een zwarte cilinder; er wordt een lont ontstoken, er klinkt een knal, er zijn vlammen te zien. Dan wordt er hard gelachen, en komt broer Ahmad in beeld.

Rahami als student rond 2007 Beeld epa
Rahami als student rond 2007Beeld epa
Rahami tijdens zijn arrestatie afgelopen maandag Beeld epa
Rahami tijdens zijn arrestatie afgelopen maandagBeeld epa

Ongelovigen

Speelde hij hier de clown, zoals hij op de middelbare school werd genoemd, of de jihadist, die hij twee dagen later zou worden?

Geholpen of niet, in zijn radicalisering stond Rahami niet alleen. Bij zijn arrestatie werd een bebloed aantekenboekje gevonden, doorboord door een van de politiekogels, waarin Rahami verschillende personen noemt die hem hebben beïnvloed. Anwar al-Awlaki, de Amerikaanse imam die na de aanslagen van 2001 radicaliseerde (deels nadat de FBI liet doorschemeren foto's van zijn prostitutiebezoek te bezitten) en in 2011 op last van president Obama door een drone in Jemen werd geëxecuteerd, speelt postuum weer een prominente rol. 'Ik zocht naar richting... en die richting kwam van sjeik Anwar', schrijft Rahami.

Al-Awlaki, opgeklommen tot tweede man van Al Qaida, was de eerste die jihadisten adviseerde de 'ongelovigen in hun eigen achtertuin aan te vallen'.

Ook Nidal Hasan, de militair die in 2008 dertien collega's doodschoot in Fort Hood, daarbij vanuit Jemen geadviseerd door Al-Awlaki, blijkt een inspiratiebron.

'Dood aan de ongelovigen', schrijft Rahami, die Allah smeekt dat hij een martelaar kan worden en niet levend gepakt zal worden door de FBI. Als zijn God bestaat, heeft hij hem niet gehoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden