Verander het klimaat
De film An Inconvenient Truth van Al Gore maakte grote indruk op ons. Het klimaat verandert snel. We breken elke maand warmterecords en de zeespiegel stijgt....
Deze groene revolutie zal grote invloed hebben op onze manier van wonen, werken, reizen en consumeren. We kunnen een beter leven krijgen als we nu bereid zijn te veranderen. Daar is een New Deal voor nodig van burgers, bedrijven, overheden, wetenschappers en maatschappelijke organisaties.
Nederland kan de klimaatcrisis niet alleen oplossen. Maar wij hebben wel alle reden voorop te lopen. Uit eigenbelang, want wij willen geen overstromingen. Maar ook uit verantwoordelijkheidsbesef. Nederland is een rijk land en veroorzaakt veel vervuiling. Geen ander land produceert per vierkante kilometer zoveel CO2.
Gelukkig is er met de dag meer aandacht voor de klimaatcrisis. Mensen willen niet dat de economie groeit ten koste van het milieu. Volgens het RIVM wil 70 procent van de bevolking het gedrag graag aanpassen als anderen dat ook doen. Laat het nieuwe kabinet deze kans benutten. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker de maatregelen en hoe hoger de kosten.
Nederland moet leren van andere landen en zijn nieuwste ideeën delen met anderen. Tot nu toe loopt Nederland achter. In Duitsland zijn er honderdvijftigduizend nieuwe banen gekomen door de windmolenindustrie, terwijl hier investeringen in nieuwe windparken zijn stilgezet. In Denemarken is 17 procent van de elektriciteit afkomstig van windenergie, terwijl Nederland niet eens 3 procent haalt. De huidige economie zorgt voor veel vervuiling, kost veel ruimte, maar levert steeds minder op.
Er bestaan comfortabele auto’s die 1 op 20 rijden. Waarom rijden de meeste nieuwe auto’s dan nauwelijks zuiniger dan 1 op 10? Waarom worden de schoonste producten in Nederland niet onmiddellijk de nieuwe standaard? Er zijn heel veel mensen die graag vooruit willen, terwijl de politiek voortmoddert. Al Gore schreef terecht: ‘We hebben alles om deze crisis op te lossen. Behalve de politieke wil.’
Intussen verandert het klimaat al en we zullen ons daaraan moeten aanpassen. Deze aanpassing zal moeten plaatsvinden op een manier die de kwaliteit van leven niet aantast. We willen niet wonen achter hoge damwanden en dijken, maar in een groen land met vitale natuur. Dat kan door de natuur meer de ruimte te geven zodat natuurlijke processen als het stuiven van duinzand en het aanslibben van wadplaten kunnen helpen Nederland klimaatrobuuster te maken.
Politici moeten de hoofdschakelaar omzetten: van energieverspilling naar energiebesparing, van vuile energie naar schone energie. Het nieuwe kabinet heeft goede doelen gesteld. Wij vragen ook de volgende stap te zetten: neem de noodzakelijke maatregelen. We doen de volgende voorstellen:
Halveer binnen 20 jaar onze olieverslaving. Leg in een klimaatwet vast dat we jaarlijks 3 procent minder broeikasgassen uitstoten en per jaar 2 procent energie besparen. Verplicht energiebedrijven elk jaar 1 procent meer duurzame energie te leveren.
Zorg voor grote nieuwe windmolenparken in de Noordzee. Bouw geen nieuwe kerncentrales en voorkom de bouw van nieuwe kolencentrales.
Maak in Nederland de schoonste keuze ook de goedkoopste keuze. Bijvoorbeeld door de schoonste auto’s en apparaten minstens 30 procent goedkoper te maken en de meest vervuilende auto’s en apparaten 30 procent duurder.
Zorg met een kilometerheffing dat auto’s en vrachtwagens hun vervuiling met 2 procent per jaar verlagen. Investeer de opbrengst niet in wegen, maar in snel, comfortabel en betaalbaar openbaar vervoer. Voer een heffing in op vliegverkeer zodat het jaarlijks 2 procent minder CO2 uitstoot.
De overheid geeft zelf het goede voorbeeld en gebruikt alleen nog de beste en schoonste spullen. Verreweg het meeste innovatiegeld gaat naar de ontwikkeling van moderne technieken voor energiebesparing en naar groene energie.
Stimuleer mensen om energie te besparen en duurzame energie te winnen. Jaarlijks worden driehonderdduizend woningen energiezuiniger gemaakt en nieuwbouwwoningen worden maximaal energiezuinig opgeleverd.
Verschuif 5 miljard aan belastingen van arbeid naar energie. Dat stimuleert energiebesparing bij bedrijven. Omdat arbeid voor de werkgevers goedkoper wordt, zorgen we voor veel nieuwe banen.
We kunnen de klimaatverandering niet meer helemaal stoppen. We moeten ons zo natuurlijk mogelijk aanpassen, bijvoorbeeld door de aanleg van klimaatbuffers.
Nederland zet zich met de EU in voor een waardige opvolger van het Kyoto-verdrag. Landen die weigeren mee te doen, betalen een Europese ‘klimaattax’ voor energie-intensieve producten. Dat voorkomt oneerlijke concurrentie.
Europa legt zichzelf vast op 30 procent minder CO2 in 2020. Nederland helpt ontwikkelingslanden bij hun klimaatbeleid en trekt daar tot 2020 jaarlijks 400 miljoen euro extra voor uit.
Laten we ervoor zorgen dat Amersfoort het midden van Nederland blijft. Laten we onszelf en onze kinderen een cool klimaat gunnen. Wij willen graag deel zijn van een brede Klimaatcoalitie die écht actie onderneemt. Het kan. Het moet. Doe mee.
Wubbo Ockels, Henny Huisman, Femke Halsema, Doekle Terpstra, Lousewies van der Laan, Geert Mak, Felix Rottenberg, Kim van Kooten, Pier Vellinga, Simone Kleinsma, Khalid Boulahrouz, Ellen ten Damme, A.S. Soetendorp, Lucas Reijnders, Bob Crébas, Maurits Groen (haalde Al Gore naar Nederland), Beau van Erven Dorens, Wijnand Duyvendak, Mathilde Santing, Hans Opschoor, Harry de Winter, Jan Rotmans, Peter van Wijmen, Liesbeth van Tongeren (Greenpeace), Mirjam de Rijk (Natuur en Milieu), Frank Köhler (Milieudefensie), Jan Jaap de Graeff (Natuurmonumenten).