Ver weg van de gekte trainen, trainen en trainen

Marcelo Bielsa verdiende zijn bijnaam El Loco (De Gek) omdat hij altijd met zijn vak als voetbaltrainer bezig is. De bondscoach der Argentijnen is een onvervalste workaholic, zeggen zijn collega's in de begeleidingsstaf....

Bijna een week verblijven de vedetten van het Argentijnse voetbal in de lommerrijke omgeving van Hoenderloo, ver weg van de gekte die het hedendaagse voetbal omgeeft. Zondag verhuizen ze naar Purmerend voor de laatste voorbereidingen op het treffen met Oranje, woensdag in de Arena. Denk niet dat ze ook maar één uitstapje hebben gemaakt.

'Wat we gedaan hebben?', herhaalt senor Ventura, een van de begeleiders, de vraag met enig cynisme. 'Trainen, trainen en trainen.' En natuurlijk slapen, eten en praten, als intermezzo's van de trainingen.

De spelers verblijven in appartementen, vlak naast het trainingsveld. Het is grappig om te zien hoe vanaf grote afstand jongens en meisjes, gekleed in het shirt van de nationale ploeg, een glimp proberen op te vangen van de sterren, terwijl bewoners van belendende appartementen niet eens weten wie Batistuta is. Laat staan dat ze begrijpen waarom deze man in de kracht van zijn leven, getooid met de haardos van Samson, om twee uur in de middag een dutje doet, zoals op deze zaterdagmiddag het geval is.

Tussen de trainingen door wandelen de ruim dertig voetballers (ook een jeugdploeg is mee) naar het restaurant, telefoneren ze mobiel en praten ze met de pers. Ze hebben hun boycot tegen Argentijnse media opgeheven. In de tijden van Bielsa's voorganger Passarella was het pure oorlog tussen de voetballers en de pers.

'Dit trainingskamp is ideaal om de spelers te leren kennen', zegt Bielsa. 'Ik heb met iedereen gesprekken gevoerd. Dat is belangrijker dan alleen die wedstrijd tegen Nederland.' Het is bijzonder dat hij, midden in het seizoen, zomaar zolang kan beschikken over de internationals van Europese topclubs als Parma, Real Madrid, Inter en Fiorentina. Ondanks twee interlands met toppers uit de eigen competitie, is dít eigenlijk de echte start, hoewel Bielsa dat niet met zoveel woorden zegt.

Dus zien we Gabriel Batistuta. De aanvaller van Fiorentina, goed voor 48 doelpunten in 67 interlands (vergelijk Bergkamp: 36 uit 67) laat zich lovend uit over Bielsa: 'Hij laat Argentinië weer aanvallend voetballen.'

Batistuta is vooral tegen het einde van de training actief, als hij eerst voorzetten geeft en later afrondt op doel, onder meer door een aantal vrije trappen om een oefenmuur van poppen te krullen.

We zien dribbelaar Ariel Ortega, die na een kopstootje op de kin van Van der Sar rood kreeg in de zinderende slotfase van de WK-kwartfinale tegen Nederland.

Juan Veron is ook van dichtbij een imponerende middenvelder. Geschoren hoofd, ringbaardje, oorbel.

Bezien in het licht van het verleden is Fernando Redondo de opvallendste verschijning. Onder Passarella was de middenvelder van Real Madrid persona non grata. Hoe vaak stond niet in de kranten dat hij was verbannen door de weigering zijn lange haar te kortwieken.

Het is slechts de halve waarheid. Passarella vond tevens dat hij beschikte over alternatieven voor Redondo, die tegenwoordig geknipt gaat als een kostschooljongen. Bovendien deed Passarella, de aanvoerder van de ploeg die in 1978 Nederland versloeg in de WK-finale, zeker in zijn begintijd als bondscoach liever een beroep op spelers uit de Argentijnse competitie of, nog liever, zijn vroegere club River Plate. Passarella streefde de totale controle na.

Voor Bielsa is Redondo's selectie een uitgemaakte zaak. 'Op grond van zijn kwaliteiten is hij opgeroepen. Die hele toestand met Passarella is verleden tijd.'

De 43-jarige Bielsa is in Europa een onbekende trainer. Een knieblessure maakte een vroegtijdig einde aan zijn loopbaan, waarna hij zich op het trainersvak stortte. Hij werd kampioen met Newells Old Boys en Velez Sarsfield, werkte in Spanje bij Espanyol alvorens de bond hem contracteerde als opvolger van Passarella.

Bielsa herinnert zich een Nederland - Argentinië in de slagregens (WK 1974) en hij zag de finale van 1978 gewoon voor de televisie. Hij praat over voetbal als 'werken van project naar project' en blijft vaag over zijn reputatie dat hij aanvallender voetbal propageert dan zijn voorgangers. 'Het hangt van de omstandigheden af, of je kunt aanvallen of niet.'

Hij waakt ervoor illustere voorgangers als Menotti ('organisatorisch erg sterk'), Bilardo en Passarella af te vallen. Alledrie behaalden een wereldtitel als trainer (de eerste twee) of speler, dus hij kijkt wel uit.

Bielsa praat veel, maar zegt weinig. 'Verwacht van mij geen revolutie. Dat kan niet, want voetbal is oorspronkelijk een simpel spel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden