Venturi verbitterd over handelwijze Amsterdam

De gemeente Amsterdam is onaangenaam verrast over de brief die architect Robert Venturi deze week openbaar heeft gemaakt. Venturi klaagt daarin over de onheuse behandeling die hem ten deel is gevallen bij het werk aan de uitbreiding van het Stedelijk Museum....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Venturi vernam op 18 november dat hij van het project werd afgehaald en werd vervangen door de Portugese architect Alvaro Siza. De bouwsom en het honorarium van Venturi zouden te ver uit elkaar blijven liggen. In de brief die de gemeente van Venturi (gedateerd 15 december) deze week ontving, schrijft de architect dat de overschrijding slechts 16 duizend gulden was, 0,13 procent van de bouwsom. Hij zou op het project al 177 duizend gulden hebben toegelegd. Al eerder had Venturi tegen museumdirecteur Rudi Fuchs zijn bezorgdheid uitgesproken over de verlaging van zijn salaris.

Wethouder Bakker heeft gisteren laten weten Venturi niet via de pers te willen antwoorden. Hij zal de raad begin januari verantwoording afleggen over zijn keuze. De afwijzing van Venturi was niet het werk van een man. De stuurgroep was unaniem van mening dat er geen overeenkomst met Venturi gesloten kon worden. Bakker had vervolgens geantwoord: 'Wie ben ik om daar tegen in te gaan.' In de stuurgroep zaten onder meer Rudi Fuchs en Hugo Bongers, directeur respectievelijk financieel-adjunct van het Stedelijk, Henk Weulink van het adviesbureau Twijnstra Gudde en André Jansen, hoofd kunstzaken van de gemeente.

In de brief die Venturi heeft gestuurd, valt bitterheid te lezen over de gang van zaken. De Amerikaan schrijft in dertig jaar samenwerking met vooraanstaande instituten over de hele wereld nog nooit zoiets te hebben meegemaakt. Hij legt de schuld voor de beslissing bij André Jansen van kunstzaken, die 'onze zienswijze foutief heeft weergegeven of verdraaid'. Venturi zou te lang in onzekerheid zijn gelaten over de grootte van het terrein, omdat er tegelijkertijd werd getekend aan een nieuwe inrichting van het Museumplein. Daardoor, en omdat er nog geen contract lag, was hij niet in de gelegenheid de finale tekening te maken.

Ondertussen dreigt de hele nieuwbouw van het Stedelijk te worden vertraagd. Hoewel Bakker erop rekent dat de eerste paal najaar 1995 in de grond gaat, is er geen tekening beschikbaar. Architect Siza is voorlopig 'in de wachtkamer' gezet omdat de gemeente verplicht is een dergelijke opdracht in Europees verband aan te melden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden