Venray praat met Marokko over criminele jongeren

De gemeente Venray is in overleg met de Marokkaanse overheid om problemen te helpen oplossen die spelen in de Marokkaanse gemeenschap, onder meer met criminele jongeren.

AMSTERDAM - Volgens burgemeester Hans Gilissen (PvdA) is hem 'adviserende hulp aangeboden' door Abdellatif Maazouz, de minister van Marokkanen in het Buitenland. Concrete afspraken zijn nog niet gemaakt.


Tijdens het staatsbezoek van de Turkse premier Erdogan aan Nederland wees premier Rutte een dergelijk overleg resoluut van de hand. Erdogan eiste dat het Turkse ministerie van Familiezaken zou worden betrokken bij de pleegzorgproblematiek. 'Dat is een verantwoordelijkheid voor Nederland en voor Nederland alleen', reageerde Rutte.


Gilissen vindt die zaken onvergelijkbaar. 'Bij de pleeggezinnen gaat om culturele bemoeienis. In Venray om het verebeteren van de sociale positie van een kleine minderheid van de Marokkaanse gemeenschap die dingen doet die we niet graag zien.'


Hij zegt dat de ontmoeting met Maazouz 'toevallig' tot stand kwam tijdens diens bezoek vorig jaar aan de Floriade in Venlo. Gilissen werd uitgenodigd voor een gevolggesprek met de minister en de Marokkaanse consul-generaal. 'Die minister is er om een beeld te krijgen van Marokkanen in het buitenland. Ik zou een slechte burgemeester zijn als ik niet met hem in gesprek ga.'


Bij die bijeenkomst was ook waarnemend burgemeester Peter Cammaert (VVD) van Roermond. Hij spreekt van een 'beleefdheidsbezoek' van de Marokkaanse autoriteiten, met wie 'knelpunten zijn doorgesproken'.


Voorzitter Aissa Zanzan van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) vindt dergelijk overleg 'heel slecht'. SMN is 'per definitie' tegen elke inmenging van buitenlandse mogendheden in Nederland. Met name tegen die van Marokko, die aanvoelt als 'een knellende lange arm'.


'Maazouz weet helemaal niets van de dynamiek in Nederland', zegt Zanzan. 'Burgemeesters moeten meer gebruik maken van de deskundigheid van ouders, van mensen in het veld. Er is in Nederland meer dan voldoende expertise.'


Gilissen wil aan die deskundigheid niets afdoen, maar zegt het overleg met de Marokkaanse overheid toch te zullen voorzetten. Wat verwacht hij daar van? 'Een onafhankelijke kijk van een relatieve buitenstaander, die verfrissend kan werken.' Roermond overlegt nu niet actief. Cammaert sluit echter een adviserende rol van de Marokkaanse ambassade niet uit.


Maazouz duikt geregeld in Nederland op. Te vaak naar de smaak van de critici van de Marokkaanse lange arm. Tijdens zijn laatste bezoek, van 22 tot en met 26 maart, bezocht hij door het consulaat georganiseerde bijeenkomsten in Leiden, Utrecht en Amsterdam. Gespreksonderwerp: kortingen op de sociale uitkeringen van immigranten die in Marokko wonen.


In Utrecht bracht een Marokkaans-Nederlandse vrouw ook de 'evangeliserende' Nederlandse pleegzorg ter sprake.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden