Venlo: agent bewusteloos geslagen

Op de Oude Markt in Venlo, waar vrijdagavond de stille tocht voor de doodgeslagen René Steegmans vertrok, is enkele uren later een politieagent buiten bewustzijn geslagen, nadat hij een bromfiets met drie personen had aangehouden.

Een collega-agent gebruikte daarop pepperspray, waarna de aanvaller op de vlucht sloeg. Enige tijd later werd hij met behulp van een politiehond opgepakt. De agent werd in het ziekenhuis behandeld voor kneuzingen en een bloeduitstorting bij zijn oor. Hij kon later naar huis.

Enkele uren na dit nachtelijke incident reageerde het gemeentebestuur van Venlo verontrust op de uitspraken van de ouders van de man die ervan wordt verdacht René Steegmans te hebben doodgeslagen. De ouders zeiden vrijdag in het tv-programma Netwerk dat hun zoon het instrument was geweest van God. Volgens hen was de dood van Steegmans voorbestemd. De ouders trokken, na tussenkomst van vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap, hun uitspraken later weer in.

Burgemeester Schrijen van Venlo zei geschrokken te zijn van de uitspraken van vooral de vader. 'Dit is niet de mening van de Marokkaanse gemeenschap in Venlo', benadrukte hij.

Zondag liet minister Remkes (VVD) van Binnenlandse Zaken weten niet meteen afwijzend te staan tegenover een discussie over de invoering van minimumstraffen voor bepaalde geweldsmisdrijven. Remkes zei dit in het tv-programma Buitenhof.

In de Tweede Kamer is vooral de LPF voorstander van de invoering van minimumstraffen voor personen die zich schuldig maken aan vrij ernstige geweldsmisdrijven.

De LPF-fractie heeft vorige week een wetsvoorstel ingediend om mimimumstraffen mogelijk te maken. Volgens de partij kunnen deze misdrijven zo effectiever worden bestreden. Binnen het koninkrijk kennen alleen de Antillen dergelijke straffen. Willemstad voerde minimumstraffen een aantal jaren geleden in, ondanks protesten van advocaten, om de toegenomen criminaliteit harder aan te pakken.

Remkes wees het idee niet meteen van de hand, al wees hij er wel op dat met minimumstraffen zou worden afgeweken van de straffen op maat die het rechtsstelsel nu kent. De minister zei verder dat ouders van personen die zich te buiten gaan aan geweld, medeverantwoordelijk zijn voor wat hun kinderen doen. Remkes: 'Je kunt ze niet schuldig verklaren, maar ze zijn medeverantwoordelijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden