Venizelos, zwaargewicht in Griekse politiek

De Griekse oud-minister Evangelos Venizelos die nu koortsachtig een regering probeert te vormen, geldt als een zwaargewicht. De 55-jarige lijsttrekker van de socialistische partij Pasok maakte een sterke indruk als minister van Financiën, ook al duurde zijn ambtsperiode slechts 9 maanden. Hij liet het parlement ingrijpend bezuinigen en dwong banken af te zien van grote delen van hun miljardenleningen aan de noodlijdende Griekse staat.

Evangelos Venizelos. Beeld afp

De harde bezuinigingen maken Venizelos bepaald niet populair. Zijn partij eindigde bij de verkiezingen zondag verrassend slechts als derde partij, achter de eveneens linkse partij Syriza. Bij de persconferentie waarin Venizelos zich als lijsttrekker had gepresenteerd, kreeg hij yoghurt over zich gegooid door een bejaarde op krukken.

De verkiezingen van zondag leverden een heel lastige uitslag op. De lijsttrekkers van de grotere partijen Nieuwe Democratie en Syriza slaagden er niet in een meerderheidscoalitie te formeren, waarna Venizelos van Pasok als laatste een kans krijgt. Als ook die mislukt, zijn volgende maand vrijwel zeker nieuwe verkiezingen nodig.

Maar de zwaarlijvige Venizelos meldde gisteravond wel vooruitgang te zien. Hij rekent op steun van Nieuwe Democratie en onderhandelt met Democratisch Links (Dimar).

Venizelos heeft ervaring met lastige klussen. Hij was belast met de voorbereiding van de Olympische Spelen van 2004 in het land.

Venizelos bekleedde de afgelopen 18 jaar al een indrukwekkende reeks ministersposten. Hij was achtereenvolgens minister van Media, Verkeer, Justitie, Ontwikkelingssamenwerking, Cultuur en Sport en Defensie.

Macedonië
Niet al zijn besluiten zijn even onomstreden. Op zijn aandringen blokkeert Griekenland al jarenlang de toetreding van buurland Macedonië tot de EU en NAVO. Hij maakte ook feitelijk de terugkeer van de Griekse ex-koning naar het land onmogelijk. En hij zorgde er ondanks veel kritiek voor dat Griekse ministers immuun zijn voor strafvervolging. Als minister drukte hij door dat de Griekse defensie nog miljarden euro's aan aankopen mag doen, ondanks de bezuinigingen.

Zijn onverstoorbare en stugge imago kostte hem in 2007 al eens het partijleiderschap. Toen legde hij het intern af tegen George Papandreou, de latere premier. Toen Papandreou in 2011 zonder overleg een referendum over de bezuinigingsplannen aankondigde, kwam Venizelos in verzet en moest Papandreou aftreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.