Venezuela verbiedt lucht- en zeeverbindingen met ABC-eilanden tegen smokkel

President Nicolás Maduro van Venezuela verbiedt tot morgen alle lucht- en zeeverbindingen met de zogeheten ABC-eilanden voor zijn kust. Maduro zegt hiermee een eind te willen maken aan de smokkelpraktijken van de 'maffia' op Aruba, Bonaire en Curaçao, drie eilanden die deel zijn van het Nederlands koninkrijk.

President Nicolas Maduro bij een legerceremonie in december 2017.Beeld epa

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat 'eenzijdig sluiten van de grenzen niet bijdraagt aan een oplossing voor de smokkelpraktijken' en 'niet past bij het streven naar goede buurlandrelaties.' De landen van het koninkrijk staan 'in nauw contact' over de ontwikkelingen.

Den Haag is binnen het koninkrijk verantwoordelijk voor zowel Buitenlandse Zaken als Defensie van alle zes Caribische eilanden. Dat betekent onder meer dat de Nederlandse marine er actief is voor de bewaking van de gebieden.

Smokkel

'Het is de maffia die oorlog tegen ons voert, en daar moeten we tegen optreden', verklaarde Maduro vrijdagavond. In december al had de president, wiens land een diepe economische en politieke crisis doormaakt, gezegd dat hij de banden met de eilanden op enkele tientallen kilometers voor zijn kust kon verbreken.

Maduro noemt de eilanden door de smokkel verantwoordelijk voor de voedseltekorten in Venezuela en voor het verdwijnen van kostbare grondstoffen als goud en diamanten uit het Zuid-Amerikaanse land. 'We gaan radicale beslissingen nemen om Venezuela te verdedigen.'

Maduro's uitlatingen lijken vooral voor binnenlands gebruik bedoeld. De crisis in Venezuela treft miljoenen mensen. Wat de president niet zegt, is dat smokkel mede mogelijk wordt gemaakt door criminele Venezolaanse organisaties, die op hun beurt Maduro de hand boven het hoofd houden.


Raffinaderij Curaçao

Premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao noemt de opmerkingen van Maduro 'onacceptabel'. Curaçao is net als Aruba een autonoom land binnen het Nederlands koninkrijk. Bonaire is een zogeheten bijzondere Nederlandse gemeente. Alle drie de eilanden hebben te maken met de Venezolaanse olie-industrie, die zware tijden beleeft. Zo is er op Curaçao een door Venezuela gepachte raffinaderij, die nog slechts op eenderde van de capaciteit draait, maar niettemin voor de economie van grote betekenis is.

Premier Rhuggenaath onderstreept dat het koninkrijk via de kustwacht juist met Venezuela samenwerkt om 'grensoverschrijdende criminaliteit' te bestrijden.

De Isla-raffinaderij op Curaçao wordt door Venezuela gepacht.Beeld Jiri Büller

Venezuela en de ABC-eilanden hebben hechte historische en culturele banden. Van smokkel tussen de gebieden is ook al eeuwenlang sprake. De laatste tijd proberen steeds meer mensen de crisis in Venezuela te ontvluchten door illegaal naar de eilanden over te steken.

Opvallend moment

De maatregelen van Maduro, die vorige maand liet weten nog een 'verrassing' in petto te hebben, komen op een opvallend moment. Nederland is dit jaar lid van de VN-Veiligheidsraad en zal mogelijk mee moeten beslissen over sancties tegen Venezuela, die de economie van de ABC-eilanden kunnen schaden. Juist de komende dagen zullen veel hoge Nederlandse politieke vertegenwoordigers de ABC-eilanden bezoeken, onder wie staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden