NieuwsVenezuela

Venezolaanse president Maduro: ‘Donald Trump, je bent een ellendig mens’

De Venezolaanse president Nicolás Maduro is niet onder de indruk van de premie van 15 miljoen dollar die de Verenigde Staten op zijn hoofd hebben gezet voor informatie die leidt tot zijn aanhouding.

Redactie
De Venezolaanse leider Nicolás Maduro. Beeld AFP
De Venezolaanse leider Nicolás Maduro.Beeld AFP

Maduro noemde de Amerikaanse president Trump donderdagavond in een tv-toespraak een ‘racistische cowboy’ en waarschuwde dat hij klaar is om te vechten als de VS en buurland Colombia het aandurven Venezuela binnen te vallen.

De Venezolaanse leider reageerde daarmee op de aanklacht van de VS tegen hem en veertien naaste medewerkers wegens drugshandel, ‘narco-terrorisme’, corruptie en witwassen. De VS hebben 15 miljoen dollar uitgeloofd voor degene die informatie levert die leidt tot Maduro’s aanhouding en berechting.

Volgens aanklagers in New York heeft Maduro samen met anderen ‘de VS overspoeld met cocaïne’ en heeft hij de drugshandel gebruikt als ‘wapen tegen Amerika’.

Maduro zegt dat de aanklachten politiek zijn gemotiveerd. De aanklagers gaan volgens hem ook voorbij aan de rol van de Amerikaanse bondgenoot Colombia als voornaamste wereldwijde leverancier van cocaïne.

‘Donald Trump, je bent een ellendig mens’, aldus Maduro in zijn tv-toespraak. ‘Je onderhoudt internationale relaties als de afpersingsartiest van de New Yorkse maffia die je ooit was als vastgoedbaas.’

In een van zijn meest giftige toespraken tegen Trump ooit, zat ook nog de dreiging van militaire reactie. ‘Als de imperialisten en de Colombiaanse oligarchie durven om ook maar vinger uit te steken, zullen ze te maken krijgen met de Bolivariaanse furie van een gehele natie, die ze allemaal zal wegvagen.’

VS zetten 15 miljoen dollar op hoofd Maduro
De VS beschuldigen Maduro er al langer van een corrupt en wreed regime te leiden – iets dat de president zelf altijd als onzinnig heeft afgedaan.

Laat het ene Amerika het andere stikken nu de coronacrisis toeslaat?
De corona-uitbraak in de VS drijft een wig tussen stad en platteland, tussen Democraten en Republikeinen. New York smacht naar een helpende hand vanuit Washington, maar stuit vooral op politieke kilheid.

Trump en Bolsonaro willen ondanks corona weer business as usual
President Trump en zijn Braziliaanse collega Bolsonaro zijn het met elkaar eens: het wordt langzamerhand weer tijd terug te keren naar het normale leven. Beide sterke mannen vrezen dat de economische schade van de coronapandemie ze politiek de nek zal kosten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden