Nieuws Venezuela

Venezolaanse oppositieleider voert in het geheim gesprekken met het leger

De Venezolaanse parlementsvoorzitter en zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó schrijft in een opiniestuk dat de oppositie in het geheim gesprekken heeft gevoerd met het Venezolaanse leger. Als de huidige president de steun van het leger verliest, zou dat de weg vrijmaken voor een nieuw regime. In The New York Times vraagt Guaidó ‘pro-democratische’ wereldleiders om hun steun.

Studenten in Caracas demonstreren tegen president Maduro en eisen zijn vertrek. Beeld AFP

Tienduizenden Venezolaanse arbeiders, artsen en zakenmannen lieten woensdagmiddag om twaalf uur (lokale tijd) het werk uit hun handen vallen en legden het land twee uur lang plat om de druk op president Nicolas Maduro te verhogen. In duizenden steden en dorpen gingen aanhangers van de oppositie met vlaggen de straat op, zongen het volkslied en eisten het vertrek van Maduro.

Het was de eerste grote demonstratie sinds oppositieleider Juan Guaidó zichzelf vorige week uitriep tot interim-president. Sindsdien zijn er volgens de Verenigde Naties zeker 40 mensen omgekomen en 850 gearresteerd. Maar waar geweld de Venezolanen eerder murw kreeg, schrokken zij er nu niet meer voor terug om te demonstreren. ‘Ik ga naar buiten, nu meer dan ooit’, zei de 63-jarige Sobeia Gonzalez tegen persbureau AP. ‘We hebben er vertrouwen in dat deze regering niet veel tijd meer heeft.’

‘Wij blijven de straat op gaan’, zei Guaidó woensdag tegen studenten, toen hij onverwachts opdook bij de Centrale Universiteit van Venezuela, in de hoofdstad Caracas. ‘Niet alleen uit protest tegen de crisis waar we allemaal in leven, niet alleen omdat het zo slecht gaat, maar ook voor onze toekomst.’

Maduro liet woensdag weten niet van plan te zijn om op te stappen: hij wil pas nieuw presidentsverkiezingen uitschrijven als zijn ambtstermijn in 2025 verloopt. Wel toonde hij zich voor het eerst bereid tot overleg met de oppositie, en gaat hij akkoord met vervroegde parlementsverkiezingen, zo zei hij in een interview met het Russische persbureau RIA. Bij onderhandelingen zouden landen als Mexico, Uruguay, Bolivia, het Vaticaan en Rusland volgens Maduro kunnen bemiddelen.

Juan Guaidó, de oppositieleider die zichzelf vorige week heeft uitgeroepen tot interim-president van Venezuela, bij de universiteit in de hoofdstad Caracas. Beeld Getty Images

De onrust is ondertussen uitgedraaid op een grotere geopolitieke impasse omdat Maduro de Verenigde Staten ervan beschuldigt een coup te willen plegen: zij hebben Guaidó vorige week direct erkend als rechtmatige president van het land en kondigden deze week sancties af tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, waardoor de Amerikaanse olie-invoer goeddeels tot stilstand zal komen. Tegelijkertijd blijven Venezolaanse bondgenoten Rusland en China vierkant achter president Maduro staan.

‘Geen Vietnam in Latijns-Amerika’

Maduro publiceerde woensdag een video waarin het Amerikaanse volk werd opgeroepen hem te steunen als rechtmatige leider van Venezuela en op te staan tegen president Trump. Ook waarschuwde hij tegen elke Amerikaanse militaire interventie. ‘We zullen geen Vietnam toestaan in Latijns-Amerika’, zei Maduro. ‘Als het doel van de Verenigde Staten is om binnen te vallen, zullen zij een Vietnam krijgen dat erger is dan zij zich kunnen voorstellen.’

Op de video stond hij bij zijn militairen (de afgelopen week zond de staatstelevisie bijna dagelijks beelden uit van Maduro die militaire trainingen bijwoonde). Blijkbaar wil de president laten zien dat hij nog steeds de steun heeft van de strijdkrachten.

Demonstranten eisen het vertrek van president Maduro. Beeld AFP

Het conflict tussen Maduro en Guaidó werd dinsdag verder op scherp gezet toen het hooggerechtshof, dat bemand wordt door Maduro-loyalisten, Guaidó verbood om het land te verlaten. De openbare aanklager Tarek William Saab, ook een bondgenoot van Maduro, is een strafrechtelijk onderzoek tegen Guaidó begonnen omdat hij mogelijk ‘de vrede in de republiek heeft geschaad’. Totdat het onderzoek is afgerond, mag Guaidó niet naar het buitenland reizen, en zijn zijn bankrekeningen bevroren.

Maduro heeft het tot nu toe nog niet aangedurfd, voornamelijk vanwege de internationale druk, om Guaidó te arresteren, en het lijkt erop dat hij nu met behulp van de rechterlijke macht probeert om de oppositieleider de mond te snoeren. ‘Dat is niets nieuws’, reageerde Guaidó. ‘Het enige antwoord van dit regime is vervolging en repressie.’

De Amerikaanse ambassadeur in Venezuela, Elliott Abrams, zei woensdag zich zorgen te maken om de veiligheid van Guaidó. Hij waarschuwde Maduro dat het ‘extreem dom’ zou zijn om actie tegen de oppositieleider te ondernemen.

Op bezoek in de geboortestad van Juan Guaidó
Juan Guaidó, de zelfbenoemde interim-president van Venezuela, was zestien jaar toen zijn geboortestreek werd getroffen door een natuurramp. Het heeft hem gevormd, zegt zijn moeder.

Venezolanen proberen militairen over te halen: ‘Jullie hebben ook honger’
Bij de kazernes in Caracas proberen de Venezolanen de militairen over te halen hun kant − en die van Juan Guaidó − te kiezen. ‘Lees dit!’

Arme Venezolanen geloven niet meer in de revolutie van Maduro
Ook in de sloppenwijken van Caracas klinkt nu de roep om het aftreden van dictator Nicolás Maduro.

Eerst kende niemand in Venezuela Juan Guaidó. Nu wil hij het land verlossen van dictator Maduro. Wie is deze nieuwe volksheld?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden