Venezolaanse oppositieleider Guaidó verliest politieke onschendbaarheid

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó geniet niet langer politieke onschendbaarheid en kan door de autoriteiten worden aangehouden. Dat meldt de grondwetgevende vergadering in de hoofdstad Caracas.

Juan Guaidó. Beeld AFP
Juan Guaidó.Beeld AFP

De grondwetgevende vergadering heft Guaidó’s immuniteit op, nadat het hooggerechtshof daarom had gevraagd. De zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó, tevens voorzitter van de Nationale Assemblee, genoot als parlementariër politieke onschendbaarheid tegen crimineel onderzoek.

De oppositieleider, die de steun heeft van verschillende buitenlandse mogendheden, wil een einde maken aan de heerschappij van president Nicolás Maduro. Zowel de rechterlijke macht als de grondwetgevende vergadering staat achter Maduro.

De Verenigde Staten hebben Maduro meermaals gedreigd met harde maatregelen als Guaidó wordt gearresteerd of iets wordt aangedaan.

Vervolging

Het besluit om de immuniteit op te heffen, was voor het hooggerechtshof noodzakelijk om vervolging van Guaidó mogelijk te maken. ‘Hiermee wordt formeel de voortzetting van het proces geautoriseerd’, aldus voorzitter Diosdado Cabello van de grondwetgevende vergadering en tevens vicepresident van de Socialistische Partij.

Guaidó zei eerder dat de grondwetgevende vergadering niet het recht heeft om zijn politieke onschendbaarheid in te trekken. De Venezolaanse oppositie vindt dat de vergadering geen bestaansrecht heeft, omdat het vooral in het leven is geroepen om de zittende volksvertegenwoordiging buitenspel te zetten.

Het regime van Maduro verkocht de Venezolaanse oppositie onlangs ook al een dreun: Guaidó mag gedurende vijftien jaar geen publieke functies bekleden.

Crisis

Venezuela gaat ondertussen gebukt onder een zware economische crisis. Aan medicijnen en voedsel is chronisch gebrek. Vorige maand viel twee keer langdurig de stroom uit en in Caracas komt nauwelijks water uit de kraan. Maduro weigert stelselmatig hulpgoederen van landen die hij als vijanden ziet, zoals de Verenigde Staten. Het Rode Kruis kreeg vorige week wel toestemming om te beginnen met de levering van hulpgoederen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden