Venezolaanse diplomaat weer vrij

Aruba heeft de van drugshandel verdachte topdiplomaat Hugo Carvajal vrijgelaten. Volgens Nederland geniet hij diplomatieke onschendbaarheid. Volgens de VS hebben dreigementen van Venezuela een rol gespeeld.

Beeld Foto EPA

De Venezolaanse diplomaat Hugo Carvajal, die op Aruba vastzat op verdenking van drugshandel, is zondagavond op verzoek van Nederland weer vrijgelaten. Daarmee is een einde gekomen aan oplopende spanningen tussen Nederland en Venezuela. Carvajal is door Nederland wel 'persona non grata' verklaard en daarom niet meer welkom in het Koninkrijk der Nederlanden. Dat gebeurde de afgelopen vijf jaar slechts een keer eerder.

De kwestie rond de topdiplomaat liep afgelopen weekeinde hoog op. Zondagochtend leken Venezolaanse oorlogsschepen zelfs onderweg naar Aruba. Volgens insiders waren de Nederlandse militairen op Aruba reeds in staat van paraatheid gebracht. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Venezuela 'dreigementen' geuit om Carvajal vrij te krijgen. Om wat voor dreigementen het ging, wilde een woordvoerster niet zeggen tegen het persbureau AP.

Volgens een woordvoerder van Defensie had de situatie niks te maken met de arrestatie. 'Uit inlichtingen bleek dat de schepen terugkwamen van de Venezolaanse vlootdagen en een herdenking. Er is door een operatieteam van Defensie overlegd, maar er was geen oorlogsdreiging.' De beslissing om Carvajal diezelfde avond vrij te laten is volgens een woordvoerster van Buitenlandse Zaken (BuZa) op geen enkele manier beïnvloed door de aanwezigheid van de oorlogsschepen. 'Dat was een zuiver juridische afweging.'

'Zeer teleurgesteld'
De Verenigde Staten, die om de aanhouding van de Venezolaan hadden verzocht, hebben de Arubaanse regering laten weten 'zeer teleurgesteld' te zijn over de vrijlating. De kans om hem te berechten lijkt na zijn vrijlating definitief verkeken. De VS hebben Nederland om uitleg gevraagd en die inmiddels van juridische experts gekregen. Volgens Nederland genoot de Venezolaan immuniteit, omdat hij kandidaat consul-generaal was.

Hoofdofficier van het Openbaar Ministerie op Aruba Peter Blanken is verbaasd over de handelwijze van Nederland. Vlak na de arrestatie van Carvajal op 23 juli kreeg hij van een hoge ambtenaar van BuZa te horen dat Carvajal geen immuniteit genoot en dus rechtmatig was aangehouden. Afgelopen zondag herriep minister Frans Timmermans die beslissing. Een woordvoerder van BuZa ontkent dat Nederland vlak na de arrestatie heeft gezegd dat er geen sprake was van immuniteit.

Beeld VK

Blanken: 'Laat het duidelijk zijn dat deze beslissingen door Nederland zijn genomen. Het is vervelend dat Aruba hierop wordt aangekeken. Wij willen door Amerika niet als een onbetrouwbare partner worden gezien.'


De terugkomst van Carvajal in Venezuela werd als een overwinning gevierd. President Nicolás Maduro bedankte Nederland 'voor het nemen van een moedig besluit om de situatie op te lossen'. Volgens hem zijn de Amerikaanse beschuldigingen vals.


Voor de Amerikanen is de diplomaat een topcrimineel. In de aanklacht, ingediend in mei 2013, wordt hij in verband gebracht met het North Valley Cartel (NVC), een criminele organisatie die werkte vanuit Colombia en Venezuela. Dat drugskartel houdt zich volgens de Amerikanen bezig met 'de invoer van cocaïne naar de VS, het witwassen van drugsgeld, het omkopen van wetshandhavers en het kidnappen, martelen en vermoorden van informanten en vijanden'. Carvajal stond volgens de aanklacht bij NVC op de loonlijst.


Volgens de Amerikanen stond hij toe dat het kartel drugs uitvoerde uit Venezuela en voorkwam hij dat leden ervan werden opgepakt. Ook gaf hij informatie over plannen van het leger en andere opsporingsinstanties en verkocht hij honderden kilo's cocaïne aan het kartel.

Carvajal leerde begin jaren tachtig op de militaire academie Hugo Chavez kennen. Samen pakten ze de wapens op en speelden een belangrijke rol in de mislukte staatsgreep in 1992. Toen Chavez in 1999 president werd, was hij zijn kameraad niet vergeten. Carvajal werd in 2004 benoemd tot hoofd van de inlichtingendienst. In 2012 werd hij directeur van de Rijksdienst tegen de georganiseerde misdaad en de financiering van terrorisme. Een jaar later werd hij door president Maduro benoemd tot CEO van de militaire contraspionagedienst.

Een afbeelding van de overleden Venezolaanse president Hugo Chavez.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden