nieuws

Venezolaanse burgers op de vlucht uit angst voor geweld veiligheidstroepen

Venezolaanse veiligheidstroepen hebben tijdens recente operaties in het roerige grensgebied van de zuidelijke deelstaat Apure de burgerbevolking op grote schaal mishandeld, gemarteld en zelfs gedood.

Venezolanen op de vlucht naar Colombia.  Beeld AP
Venezolanen op de vlucht naar Colombia.Beeld AP

Sinds eind maart zijn de strijdkrachten bezig met het oprollen van verschillende gewapende groeperingen en rebellen-organisaties die zowel in Venezuela als in buurland Colombia actief zijn. Die groepen vallen elkaar regelmatig aan. Nu militairen zich sinds eind maart in de strijd mengen, worden burgers zonder enige vorm van proces beschuldigd van betrokkenheid bij ‘terrorisme’.

Uit angst voor het geweld zijn al zo’n 6.000 Venezolanen naar buurland Colombia gevlucht. Hulpverleners in het stadje Arauquita, waar de meeste vluchtelingen zich ophouden, waarschuwen voor een humanitaire ramp als de Verenigde Naties niet tussen beiden komen.

Van samenwerking tussen de Colombiaanse en Venezolaanse regering om de vluchtelingen te helpen is geen sprake, omdat beide landen zo vijandig tegenover elkaar staan dat ze hun diplomatieke betrekkingen in 2019 hebben verbroken.

Human Rights Watch

Uit de mond van ruim zestig Venezolaanse vluchtelingen tekende de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een verontrustend patroon van willekeurige arrestaties op. Zonder formele aanklacht of proces worden mensen met hun T-shirt over het hoofd getrokken uit hun huis gesleept. Ze verdwijnen in militaire gevangenissen, maar soms vindt hun familie hun levenloze lichamen terug op plekken die de regering als ‘terroristenkampen’ beschouwt.

Zo namen militairen op 25 maart vier mensen mee uit een boerenhuis. Toen hun zoon het huis deels leeggeplunderd aantrof, hoorde hij van buren dat zijn ouders en oom met hun shirt over het hoofd in een tank waren weggevoerd. Een kilometer verderop vond hij hun lijken.

Handgranaten

Volgens forensische experts waren de lichamen na overlijden verplaatst en waren er vuurwapens en handgranaten in de buurt van de handen van de geëxecuteerde boeren neergelegd, in een onhandige poging de doden in verband te brengen met ‘terroristen’.

In het grensgebied van Apure liggen verschillende gewapende organisaties met elkaar en de Venezolaanse strijdmachten overhoop. De groeperingen zijn deels afsplitsingen van de FARC-guerrilla’s in Colombia en rivaliserende organisaties die zich bezighouden met drugssmokkel en afpersing van de bevolking.

In het verleden heeft de Venezolaanse regering die groeperingen en de wetteloze situatie in Apure getolereerd. De veiligheidstroepen die sinds maart met geweld de rivaliserende facties onder controle proberen te brengen, vormen echter een extra bedreiging voor burgers in het gebied, wegens een verhoogd risico op martelingen, detentie en standrechtelijke executie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden