Venetië weert homo's uit schoolboeken

Venetiaanse kinderen mogen op school niet meer lezen over Tango, de schattige babypinguïn die in de dierentuin van New York wordt grootgebracht. Tango heeft namelijk twee pappa's. Tegen dat soort denkbeelden wil de burgemeester van Venetië de jeugd beschermen.

Het idee van een pinguin die door twee mannetjes wordt grootgebracht, is volgens de Venetiaanse burgemeester niet geschikt voor kinderhersens.Beeld anp

'Twee pappa's voor Tango' is een van de bijna vijftig kinderboeken die door Luigi Brugnaro uit de Venetiaanse scholen zijn verbannen. De vorige maand gekozen burgemeester houdt daarmee zijn verkiezingsbelofte overeind om alle publicaties te weren waarin 'gender-kwesties' worden aangekaart.

Daarin is de gemeente wel heel grondig te werk gegaan, want de lijst bevat zelfs boeken waarin sekseverhoudingen überhaupt niet eens impliciet aan bod komen. Zo is het de vraag welke subversieve boodschap er uitgaat van 'Blauwtje en geeltje' van Leo Lionni, waarin twee kleuren vriendjes worden, elkaar omarmen en daarna groen worden.

Luigi Brugnaro (tweede van rechts) viert zijn verkiezing tot burgemeester.Beeld anp

Censuur

Uitgevers, auteurs, mensenrechtenorganisaties en veel burgers zijn woedend en beschuldigen de burgemeester van censuur. Vorige week hebben 263 Italiaanse en buitenlandse auteurs Brugnaro een brief gestuurd met het verzoek hun boeken ook maar in de ban te doen. Verschillende ouders zijn uit protest begonnen met het organiseren van openbare lezingen uit de boeken.

Brugnaro vindt het gepraat over censuur maar flauwekul, want in de bibliotheek en de boekwinkel zijn de titels nog gewoon te vinden. Door de boeken alleen uit de scholen te weren kunnen ouders hun kinderen met een gerust hart bij de leraar laten, in de wetenschap dat zij niet ongevraagd met niet-traditionele ideeën in aanraking komen. Ouders die daar wel behoefte aan hebben, kunnen altijd nog naar de bibliotheek.

Bovendien weet de burgemeester zich gesteund door zijn achterban. 'De burgers van Venetië hebben voor mij gestemd in de wetenschap dat ik dit zou doen', zei hij vorige week bij een persconferentie, 'zo werkt de democratie.'

Homorechten

Erkenning en acceptatie van homoseksualiteit blijven een gevoelig punt in het katholieke Italië. Afgelopen dinsdag werd het land op de vingers getikt door Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat het als enige grote westerse land geen wettelijke erkenning heeft voor homokopppels. Premier Matteo Renzi heeft beloofd om nog dit jaar een wet te presenteren waarin de status van homostellen gereguleerd wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden