Venetiaan tegen samenwerking met partijen uit oppositie

De Surinaamse president en regeringsleider R. Venetiaan wil geen samenwerking tussen de huidige coalitie en de oppositie na de verkiezingen eind mei in Suriname....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Venetiaan heeft al eerder gezegd geen verbond te willen met ex-legerleider Bouterse, wiens partij de grootste oppositierol vervult en volgens sommige peilingen op een kwart van de stemmen kan rekenen. Dat hij ook samenwerking met de Nederlands gezinde oppositie uitsluit, is nieuw. Venetiaan zei het te betreuren dat hij bij de vorige coalitiebesprekingen heeft geprobeerd DA91 bij de regering te betrekken.

De huidige regeringscoalitie van Venetiaan, waarin de traditionele creoolse, hindoestaanse, Javaanse en vakbondspartijen zijn verenigd, is de afgelopen drie jaar in de kiezersgunst gedaald. Volgens de huidige peilingen kan de coalitie niet meer rekenen op een meerderheid.

Venetiaan zei niettemin te vertrouwen op de traditionele aanhang, eventueel aangevuld met steun van de NU-ABOP, de partij van voormalig rebellenleider R. Brunswijk. Deze is opgericht voor de verdediging van de belangen van de bewoners van het binnenland van Suriname, wier stem dubbel telt. Traditioneel steunde dit electoraat de partij van Venetiaan, de NPS.

Over de kans dat nog voor de verkiezingen een onderzoek wordt begonnen naar de decembermoorden in Suriname in 1982 was Venetiaan somber. Een meerderheid van het parlement heeft onlangs om zo'n onderzoek gevraagd. Naar de uitvoering van de motie wordt weliswaar gestreefd, maar van de noodzakelijke medewerking van Bouterse valt weinig te verwachten, zei de president. 'De vraag is bijvoorbeeld hoe we bepaalde personen kunnen dwingen gehoor te geven aan de oproep te komen getuigen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden