Venetiaan ondertekent rechtshulpverdrag

Nederland en Suriname hebben weer een rechtshulpverdrag. President Venetiaan zette deze week zijn handtekening onder de overeenkomst. Het verdrag was in 1982 door Nederland opgeschort uit protest tegen de december-moorden van het regime-Bouterse....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Nederlandse en Surinaamse parlement hadden het rechtshulpverdrag al eerder goedgekeurd. Om onduidelijke redenen weigerde president Venetiaan echter de overeenkomst officieel te bekrachtigen. Minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken heeft bij zijn bezoek aan Paramaribo in januari van dit jaar Venetiaan gevraagd zo snel mogelijk zijn handtekening te zetten.

Vanaf nu kan het Openbaar Ministerie in Nederland weer rechtshulpverzoeken doen aan Suriname, en andersom. Beide landen kunnen onderling gerechtelijke dossiers uitwisselen, verdachten aan elkaar uitleveren en getuigen horen op vreemde bodem.

Het ontbreken van een rechtshulpverdrag heeft de politie in Nederland geruime tijd opgebroken, vooral de laatste jaren bij grote onderzoeken naar de Surinaamse bemoeienis met de handel in cocaïne.

Toch zal het hernieuwde verdrag niet onmiddellijk leiden tot een intensieve samenwerking met Suriname. Nederlandse politiemensen zijn wat huiverig om allerlei vertrouwelijke informatie in handen te spelen van hun overzeese collega's. Het vertrouwen in het Surinaamse opsporingsapparaat is niet zo groot.

Mogelijk zullen oud-legerleider Bouterse en rebellenleider Ronnie Brunswijk binnenkort door de rechtbank in Rotterdam worden opgeroepen om te getuigen in het proces tegen Kobus L. die wordt verdacht van onder meer handel in Surinaamse cocaïne.

De advocaat van de verdachte, die ontkent iets met handel in drugs te maken te hebben, wil de Surinamers als getuige horen. Eerder wees de rechtbank het verzoek van de verdediging van de hand, juist vanwege het ontbreken van een rechtshulpverdrag. Nu in deze omstandigheid verandering is gekomen, wil de advocaat van L. een hernieuwe poging wagen om Bouterse en Brunswijk naar Nederland te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.