Venetiaan kwaad op Nederland

De Surinaamse president Venetiaan heeft in het parlement ongewoon fel uitgehaald naar Nederland vanwege de slechte ontwikkelingsrelatie tussen beide landen....

Venetiaan doelde hiermee op de toenmalige Nederlandse militaire attaché in Paramaribo, Hans Valk. Geruchten over de betrokkenheid van Valk bij de coup die Desi Bouterse aan de macht bracht, doen al jaren de ronde.

De president, die dinsdag het parlement toesprak, hekelde de geringe vooruitgang die sinds 2000 is geboekt in de ontwikkelingsrelatie.

Zijn opvallend harde woorden kwamen een dag nadat zijn minister van Ontwikkelingssamenwerking Raghoebarsing Nederland in de Volkskrant had uitgemaakt voor 'onbetrouwbaar, drammerig en betweterig'.

In de Tweede Kamer reageerde staatssecretaris Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking woensdag geïrriteerd op die kritiek. Ze was toen nog niet op de hoogte van de uitval van president Venetiaan.

Volgens Van Ardenne hebben de Surinamers 'gestotterd, gesteund en geaarzeld' voordat ze akkoord gingen met hervatting van de ontwikkelingshulp. Ze bestreed dat Nederland de Surinamers bepaalde vormen van hulp heeft opgedrongen.

Volgens president Venitiaan is Nederland daar wel degelijk op uit: 'Men zal juichen wanneer we ''ja en amen'' zeggen op alles wat men uitdraagt en wanneer we toestaan dat op alle ministeries een Nederlander wordt geplaatst om de sectorale hulp te coördineren. We willen geen kern van buitenlanders op ministeries.'

Volgens het staatshoofd 'gaat men de zaak hier overnemen' als de Surinamers zich niet meer inzetten voor de ontwikkeling van het land.

Venetiaan vindt dat er de afgelopen twee jaar tijd is verloren met de nieuwe sectorale aanpak. In plaats van projecten steunt Den Haag nu sectoren zoals onderwijs en gezondheidszorg. Venetiaan: 'Zoals wij het niet altijd bij het rechte eind hebben, hebben ook de donoren niet altijd gelijk. Maar wanneer de problemen komen, is het gemakkelijk te zeggen dat het ontvangend land heeft gefaald of geen hersenen heeft.'

Volgens staatssecretaris Van Ardenne is Suriname volledig akkoord gegaan met de nieuwe vorm van hulpverlening. 'De Nederlandse regering wordt als excuus gebruikt voor het gebrek aan vooruitgang', aldus de bewindsvrouw. 'Er is nu een startfonds van 22 miljoen euro, we kunnen aan de slag'.

Suriname heeft nog recht op een bedrag van 225 miljoen euro. Over de besteding van een deel daarvan, 63 miljoen, is al overeenstemming bereikt.

Eind jaren negentig schortte Nederland de hulp op; de toenmalige regering-Wijdenbosch werd beticht van ondeugdelijk bestuur en beleid. Na het aantreden van president Venetiaan in 2000 liet Nederland weten dat het geld alsnog zou vrijkomen, zij het onder voorwaarden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.