Vendex zoekt koper of partner voor uitzendtak

Vendex zet de uitzendbedrijven van het concern in de te koop. Tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers zei bestuursvoorzitter J.M....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Vendex heeft het afgelopen halfjaar goed gedraaid. Het kale bedrijfsresultaat is tussen februari en augustus met 22 procent gestegen tot 106 miljoen gulden. Herontwikkeling van onroerend goed, dat in voorgaande perioden een uiterst belangrijke rol speelde, zorgde voor een extra resultaat van 47 miljoen gulden. De winst kwam uit op 151 miljoen gulden, dat is 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 6 procent tot 5,7 miljard gulden.

Hessels benadrukte gisteren dat groei voor de uitzendbedrijven 'strategisch een erg belangrijke zaak' is. 'We zijn nu te klein. In Europa hebben we 3 tot 4 procent marktaandeel. We staan negende in de top-10. Er moet dus nog veel gebeuren.' In de uitzendbranche vindt volgens hem momenteel een shake-out plaats. Zelf nam Vendex uitzendbedrijven over in Spanje (eind 1995), Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De uitzendbedrijven van Vendex boekten vorig jaar een omzet van 1,9 miljard gulden. De concurrenten Ecco (Frankrijk) en Adia (Zwitserland), die in mei een fusie aankondigden, haalden vorig jaar een omzet van bijna 12 miljard gulden. De Amerikanen Manpower en Kelly zitten op respectievelijk 8,8 miljard en 4,3 miljard gulden. Het Nederlandse Randstad boekte vorig jaar een omzet van 4,7 miljard gulden.

Het bedrijfsresultaat van Vendex' uitzendbedrijven steeg het afgelopen halfjaar met 8 procent tot 28 miljoen gulden, terwijl de omzet met 16 procent steeg tot 1.047 miljoen.

In Nederland verloor het bedrijf licht marktaandeel, omdat de verschillende formules (ASB, Dactylo, Vedior) in Vedior moesten worden geïntegreerd. In België en Frankrijk ging de hele markt omlaag, waardoor de marges onder druk stonden. Het resultaat van het Franse Vedior Intérim is goed voor de helft van de totale winst van de groep. Hessels hoopt dat de druk op de marges door de fusie tussen Ecco en Adia minder wordt.

Vendex heeft het afgelopen halfjaar meer activiteiten afgestoten. Door de verkoop van belangen in onder meer de Braziliaanse ketens Bob's (hamburgerrestaurants) en Drogasil (drogisterijen), in De Vleeschmeesters en het belang in de oude famillievennootschap Vede heeft Vendex 120 mijoen gulden vrijgemaakt. 'Geld dat in beter renderende beleggingen gestoken kan worden', aldus Hessels.

De opmerkelijkste resultaten boekten de speciaalzaken van Vendex, winkels als America Today, Hunkemöller, Claudia Sträter en Perry Sport. Het bedrijfsresultaat steeg met liefst 133 procent van 9 naar 21 miljoen gulden. Dat werd vooral veroorzaakt door het aantrekken van de kledingmarkt. Dochterbedrijf Kreymborg draait nog met verlies, maar daar is de afgelopen tijd fors gereorganiseerd.

De Vroom & Dreesmann-warenhuizen profiteerden eveneens van het aantrekken van de bestedingen door de consument. Het resultaat steeg, maar bleef negatief: 11 miljoen in plaats van 13 miljoen. 'We hebben dus nog wel even te gaan', zei Hessels, 'maar gelukkig zit er verbetering in. Bovendien zullen we in het tweede halfjaar, zoals gebruikelijk in deze sector, weer met zwarte cijfers gaan werken.' De omzet bleef steken op 741 miljoen gulden, omdat enkele grote vestigingen werden verbouwd.

Over de levensmiddelenbedrijven van Vendex, met een omzet van ruim 2,3 miljard en een bedrijfsresultaat van 51 miljoen gulden het belangrijkste onderdeel, was Hessels eveneens tevreden. Het resultaat steeg 9 procent, terwijl de omzet slechts 2 procent toenam. Die geringe omzetstijging vloeit volgens hem voort uit het feit dat de Dagmarkt-winkels werden omgebouwd tot Edahs of Basismarkten.

Ook in de supermarktenbranche wil Vendex groeien. 'De gap met de marktleider is te groot', stelde Hessels. In Nederland hebben Edah, Basismarkt en Konmar samen 11,2 procent marktaandeel, terwijl Albert Heijn nu op 27,9 procent zit. Acquisities zijn volgens hem onvermijdelijk. Hessels wilde niet zeggen waarom Vendex de regionale keten Nieuwe Weme niet heeft overgenomen. 'Maar als de condities goed zijn, zijn we zeer geïnteresseerd in overnames.'

'Vier van de vijf hoofdactiviteiten hebben een behoorlijke stijging laten zien', stelde Hessels tevreden. 'We constateren dat we weer op alle cilinders gaan lopen.' Hij verwacht dat het resultaat van de non-fooddetailhandel over het hele jaar zal stijgen. Dit voorjaar durfde hij die voorspelling alleen te doen voor de detailhandel en de zakelijke dienstverlening.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden