Vendex wil nog voor de zomer naar de beurs

Vendex wil nog vóór de zomer naar de beurs gaan. Het gaat daarbij om een herplaatsing van aandelen. De beursintroductie wordt vrijwel zeker verzorgd door ABN Amro....

GEERT-JAN BOGAERTS; HANS FABER

Van onze verslaggevers

Geert-Jan Bogaerts

Hans Faber

AMSTERDAM

De raad van commissarissen van Vendex wil voor een snelle beursgang kiezen, wanneer de cijfers en vooruitzichten van het concern er goed uitzien. Deze week wordt de informatie die van alle dochterbedrijven is toegestroomd tegen het licht gehouden in het kader van een due diligence-onderzoek. Bij dat proces is ook een Brits advocatenkantoor betrokken.

Blijkt het concern er goed voor te staan, dan kiezen de commissarissen voor een beursintroductie in de eerste zes maanden van 1995. Is er sprake van twijfel, dan zal voor de tweede helft van dit jaar worden gekozen. Bij de afweging speelt ook het beursklimaat een rol.

De beslissing valt vrijdag. Het detailhandels- en dienstverleningsconcern maakt dan mogelijk ook de omvang van de emissie bekend. Een woordvoerder van het concern wil dit bevestigen noch ontkennen.

Vendex International is met ketens als V & D, Perry Sport en Hunkemöller een van de grotere spelers in de Nederlandse detailhandel. Daarnaast is het concern met onder meer ASB, Vedior, Dactylo en Cemsto sterk in de uitzend- en schoonmaaksector.

Verschillende huidige aandeelhouders van het concern willen al jarenlang hun bezit verzilveren. Die rond 800 aandeelhouders bestaan voornamelijk uit nazaten van de oprichtersfamilies Vroom, Dreesmann, Barge, Peek en Vehmeijer.

Op dit moment zijn de aandelen Vendex moeizaam te verhandelen. Aandeelhouders die van hun stukken af willen kunnen terecht in een 'grijs circuit', een markt die door een aantal banken in stand wordt gehouden. Verkopers kunnen daar hun stukken aanbieden, waarna gezocht wordt naar belangstellenden.

Probleem van die markt is de geringe liquiditeit, waardoor de koers wordt gedrukt. Gerelateerd aan de gebruikelijke ratio's is de koers van de Vendex-stukken laag. Naar verluidt werd er enkele maanden geleden in het grijze circuit nog 3200 gulden voor een aandeel betaald.

Een notering op de Amsterdamse effectenbeurs rekent af met het liquiditeitsprobleem. Nu gekozen is voor een herplaatsing van aandelen, blijkt dat Vendex bij de beursgang er vooral voor kiest om de huidige aandeelhouders in staat te stellen hun bezit te gelde te maken in plaats van geld te generen voor bijvoorbeeld expansie.

De waarde van het concern is op dit moment moeilijk in te schatten; Vendex moet het boekjaar 1994/'95 (tot 1 februari) nog afsluiten. Bestuursvoorzitter J. Hessels heeft eerder al wel laten weten dat de winst 'aanzienlijk' hoger en het bedrijfsresultaat 'tenminste gelijk' zal zijn in vergelijking met het vorige boekjaar. Toen kwam de winst uit op 249 miljoen en het bedrijfsresultaat op 269 miljoen gulden.

Op basis van die gegevens durven sommige analisten wel grove schattingen over de beurswaarde van Vendex te geven. A. Gravendeel, analist bij Iris, het gezamenlijke onderzoeksinstituut van Rabo en Robeco, gaat uit van een ondergrens van 2,5 à 3 miljard gulden. Hij baseert zich daarbij vooral op de waardering van KBB, net als Vendex actief in de detailhandel. KBB wordt op ongeveer 1,8 maal de boekwaarde gewaardeerd.

Uitgaande van twee keer de boekwaarde van het concern en een eigen vermogen van ongeveer 1,4 miljard komt Gravendeel op zijn schatting van Vendex. 'Zeker is dat Vendex een belangrijk beursfonds wordt, met een beurskapitalisatie die ongeveer twee keer zo groot is als KBB', zegt Gravendeel.

Het concern heeft zich de afgelopen jaren op verschillende manieren 'mooi' gemaakt voor de beursgang. Zo kwam er in 1993 een einde aan de jarenlange verliezen bij de warenhuisketen Vroom & Dreesmann; een belangrijke voorwaarde voor de beursintroductie.

Daarnaast werden diverse onderdelen afgestoten die niet tot de kernactiviteiten werden gerekend. Eind 1993 werd het meerderheidsbelang in het Haagse bankiershuis Staal aan AVCB verkocht en werden winkelpanden aan Rodamco verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden