Vendex neemt schoenenzaken Scapino over

Niet bekend..

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Bij Scapino, een pure discountketen die zich het liefst in de buurt van grote winkelstraten vestigt, werken drieduizend mensen. De overname heeft voor hen geen gevolgen. Binnen Vendex wordt de formule op oude voet voortgezet. Ook het management blijft aan.

Scapino is, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel, in handen van de familie Ziengs uit het Drentse Vries. Oprichter Berend Ziengs heeft de leiding eind jaren negentig overgedragen aan zijn zoon Hendrik. Op het hoofdkantoor van Scapino in Assen was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar. En de woordvoerder van Vendex wilde niet vertellen waarom de familie Ziengs de keten van de hand doet.

Volgens Vendex past de overname in de strategie van Vendex om de groep speciaalzaken (1060 winkels) te versterken met ketens die in hun marktgebied tot de marktleiders behoren. Tot nu toe had Vendex geen schoenenwinkels. Wel worden in de winkels America Today en Perry Sport zowel schoenen als kleding verkocht. Schoenen zijn bij Scapino goed voor 60 procent van de omzet.

Vendex wil het aantal vestigingen de komende jaren fors uitbreiden. Scapino heeft 142 winkels in Nederland, 14 in België en 5 in Duitsland. Volgens Vendex zal de overname over het lopende boekjaar een positieve invloed hebben op de winst per aandeel.

De overname van Scapino is al de tweede grote overname van Vendex dit jaar. Begin januari kocht het detailhandels-, uitzend- en schoonmaakconcern voor bijna een half miljard gulden een meerderheidsbelang van 60 procent in het Franse uitzendbedrijf BIS. Op de rest van de aandelen heeft Vendex een bod uitgebracht, waardoor de overname van de Franse onderneming een bedrag gaat vergen van 800 miljoen gulden.

Tegelijkertijd met de overname van BIS kwam Vendex met het plan het concern op te splitsen in het detailhandelsbedrijf Vendex en het dienstenbedrijf Vedior. Met de inlijving van BIS zou de dienstenpoot van het concern groot genoeg zijn om zelfstandig verder te gaan. Vedior krijgt een eigen beursnotering.

De jongste aanwinst Scapino gaat deel uitmaken van het winkelconcern Vendex. Naast de warenhuizen van Vroom & Dreesmann en de levensmiddelenketen Edah maken ook een reeks speciaalzaken deel uit van het winkelconcern. De winkels van Vendex behaalden in het boekjaar 1995/1996 samen een omzet van ruim 7,8 miljard gulden en een bedrijfsresultaat van 412 miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden