Velsen laat afloop Dance Valley onderzoeken

Waarom is het Dance Valley-festival zaterdag zo chaotisch afgelopen? De betrokken partijen wijzen naar elkaar. Onder anderen bezoekers en taxichauffeurs krijgen de schuld....

De gemeente Velsen laat onderzoek doen naar de chaos na afloop van het muziekfestival Dance Valley afgelopen weekeinde. Het voortbestaan van het festijn, dat negentigduizend bezoekers trok, is vooralsnog niet in gevaar. Omdat de beloofde bussen niet reden, doolden zaterdagnacht duizenden mensen over wegen langs het Noordzeekanaal. Vanwege regenbuien raakten honderden veelal schaars geklede feestgangers onderkoeld.

Het gemeentebestuur van Velsen, de hulpdiensten en de organisatie van Dance Valley zeiden maandagmiddag na een eerste overleg geschrokken te zijn van het gebeurde. Zij benadrukten dat Dance Valley zelf een geslaagd evenement was met een goede sfeer en een vreedzaam publiek.

Loco-burgemeester G. Vosse van Velsen noemde de afloop van Dance Valley droevig. Volgens hem heeft de grootschalige inzet van politie, brandweer en GGD voorkomen dat er werkelijk slachtoffers zijn gevallen. Volgens hem heeft het geplande circulatiesysteem van bussen tussen het festivalterrein en NS-station Amsterdam-Sloterdijk gefaald.

Om de oorzaak van de chaos te achterhalen en er lessen voor de toekomst uit te trekken, wordt onderzoek uitgevoerd. 'De onderste steen moet boven', stelde Vosse. Het is niet duidelijk wie het onderzoek gaat uitvoeren. Evenmin staat vast binnen welke termijn resultaten bekend moeten zijn.

De 130 bestelde bussen waren voldoende om de duizenden bezoekers weg te brengen naar Amsterdam, aldus Vosse. Berekeningen hadden de organisatie en de gemeente daarover zekerheid verschaft. Volgens de politie stortte het systeem in doordat het publiek massaal het busstation bezette, waardoor de bussen niet meer konden rijden. Ook Vosse denkt dat de bezoekers zich niet aan de regels hebben gehouden.

Burgemeester A. Hertog van Velsen zei zondagmorgen dat ook taxi's binnen de afzetting tussen Dance Valley en Sloterdijk reden. Ze wilden de weg niet vrijmaken en dreigden met een blokkade van de snelweg A 9 tussen Badhoevedorp en Alkmaar. Loco-burgemeester Vosse en politiechef H. Muller konden maandag deze lezing niet bevestigen.

Muller zei niets te weten van dreigementen door taxichauffeurs. Volgens hem hadden de taxichauffeurs geen rol van betekenis gespeeld bij het falen van het busvervoer. M. Keijman, die de bussen leverde, stelde evenwel dat taxichauffeurs de toevoerwegen hadden verstopt. Secretaris H. van Schaik van branchevereniging KNV Taxi's wees echter alle beschuldigingen van de hand. 'De taxisector kwam juist om het probleem op te lossen.'

Volgens Van Schaik zou de politie van Velsen zelf zaterdagavond laat taxibedrijven in Beverwijk en Amsterdam om hulp hebben gevraagd. Hij schat dat ruim vierhonderd taxichauffeurs op het verzoek zijn ingegaan. Politiechef Muller ontkent taxi's te hebben besteld.

De KNV-woordvoerder zegt dat de logistiek van het festival slecht was geregeld. Van taxi-ondernemers hoorde hij dat er 'behoorlijke chaos' en 'paniek' heersten bij het terrein. Hij kreeg ook meldingen dat er veel snorders, chauffeurs zonder vergunning, actief waren, die woekerprijzen vroegen. Bij taxi's boden feestgangers tegen elkaar op om weg te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden