Veligheidsdienst gaf moordenaar Rabin opleiding op schietbaan

De moordenaar van premier Rabin, de 25-jarige Yigal Amir, heeft in 1992 van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet een opleiding tot bewaker gekregen....

AP, Reuter, AFP

TEL AVIV

Volgens de berichten in Yediot werd Amir, wiens voorlopige hechtenis gisteren met elf dagen is verlengd, na zijn opleiding door het 'departement voor verbindingen' voor een officiële missie uitgezonden naar Letland. Dit departement speelt in naam een coördinerende rol bij immigratie-vraagstukken. Yigal Amir ging als leraar Hebreeuws naar Letland, maar had in werkelijkheid tot taak de plaatselijke joodse gemeenschap te beschermen, aldus Yediot Ahronot. Het blad beroept zich op anonieme bronnen.

Amir herhaalde gisteren ten overstaan van de rechter in Tel Aviv althans 'fysiek' alleen te hebben gehandeld. 'Het was niet slechts mijn vinger die de trekker overhaalde', zei hij, 'maar de hele natie die tweeduizend jaar over dit land droomde en er haar bloed voor vergoot'. Rechter Dan Arbel kapte Amir af toen deze vervolgens probeerde een politieke verklaring af te leggen.

Het Openbaar Ministerie heeft Amir nog niet formeel in staat van beschuldiging gesteld, omdat het politie-onderzoek nog moet worden afgerond. Naast Amir worden nog zeven religieuze joden vastgehouden, van wie de meesten van de moordplannen op de hoogte zouden zijn geweest. Maandag werd een 24-jarige student aan de religieuze Bar Ilan-universiteit opgepakt, die vandaag wordt voorgeleid.

Uit het politie-onderzoek zou zijn gebleken dat een goede bekende van Amir, de 28-jarige Avishai Raviv, de afgelopen twee jaar als informant voor de Shin Bet heeft gewerkt. Raviv, leider van de extreem-rechtse splintergroepering Eyal (Strijdende Joodse Groep), werd na de moord op Rabin gearresteerd. Na enkele dagen kwam hij vrij en werd hij onder huisarrest geplaatst. Volgens Yediot Ahronot gebruikte de Shin Bet de Eyal-leider om rechtse extremisten te provoceren. Raviv heeft de berichten als 'onzinnig' van de hand gewezen. Rechtse Likud-politici hebben om een onderzoek gevraagd.

Minister van Binnenlandse Zaken Ehud Barak verklaarde maandag eventueel te willen verhinderen dat rechts-extremistische joden naar Israël emigreren. 'Ik overweeg de binnenkomst van deze extreme elementen van geval tot geval te bekijken.'

Volgens de Israëlische wet mogen buitenlanders die de joodse afkomst van ten minste één grootouder kunnen aantonen, het Israëlische staatsburgerschap aanvragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden