Velen gingen u voor

Updates


Twitter.com/HansAarsman


Ze nemen de bus en laten zich afzetten aan de Syrische kant van de Tigris. Duizenden staan daar al te wachten. Ze komen uit het Koerdische deel van Syrië. Met het oorlogsgeweld dat al 2,5 jaar in hun land voortduurt, zien ze geen andere mogelijkheid dan vluchten.


Probeer je in te denken dat je moet vluchten. De dijken breken, een regime komt aan de macht dat het op types als jij gemunt heeft. Kan niet gebeuren? Alles kan gebeuren. Wat zou je achterlaten? Zo ingrijpend is het, al het vertrouwde raak je kwijt, vrienden, familie, huis, werk. Wat kunnen spullen dan nog schelen? De meesten die je hier voort ziet sjokken, hebben niet meer dan een tas bij zich. Anderen hebben een lastdier gecharterd, maar dan nog is het niet veel wat ze bij zich hebben. Overal liggen lege literflessen, velen gingen u voor.


Ik kan mijn ogen niet afhouden van de man die rechts met zijn handen in het haar zit. Achter hem staat een computer. Niet in een tas, niet in een rugzak, open en bloot heeft hij lopen sjouwen met dat apparaat. Eén korreltje zand in de harddisk en weg zijn de bestanden. Vóór hem in het zand, is dat geen tas van een laptop? Moet iemand zijn die in de ICT-business zit. Iedereen heeft water bij zich, in flessen of in blauwe tanks met een kraantje aan de onderkant. Hij niet, hij heeft alleen zijn computers. Of heeft de vrouw achter hem met het paarse shirt toch een fles vast? Nooit genoeg voor het hele gezelschap.


Hoeveel ze gelopen hebben en hoeveel ze nog moeten, moeilijk in te schatten. Door de autoriteiten in het Koerdische deel van Irak was een pontonbrug over de Tigris aangelegd, opgelucht staken de vluchtelingen over. Aan de overkant stonden geen bussen voor ze klaar. Eerst een eind lopen naar het opvangpunt, daar diverse controles en dan met vrachtwagens en bussen naar vluchtelingenkampen.


Helemaal rechts een jongetje, hij lijkt in het zand te zitten. Voor hem steekt iets omhoog, een oor van een ezel, het jongetje zit op een ezel. Daar loopt de weg, zo erg kronkelt die weg vanaf de rivier. Voor het opvangpunt bereikt is, moet er nog het een en ander worden gesjouwd met de computer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden