Vele Tukkers zijn de tirannie van 'Holland' en de hoofdstad meer dan zat

Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag: Tukkerse Afscheidingsbeweging

Op 1 november a.s. zal er, geïnitieerd door de Tukkerse Afscheidingsbeweging (TAB) in heel Twente een referendum plaatsvinden om het animo voor een onafhankelijk Twente te peilen bij de inwoners.

Vele Tukkers zijn de tirannie van 'Holland' en de hoofdstad meer dan zat en willen onder 'het juk van Den Haag' vandaan.

Alle burgemeester zullen scholen en andere openbare gebouwen ter beschikking stellen. Op geheime plaatsen staan reeds oude melkbussen klaar die als stembus dienst zullen gaan doen.

De A1 zal worden afgesloten om te voorkomen dat er uit het buitenland ME'ers het Twentse grondgebied zullen betreden om de stembusgang te verstoren.

Na de te verwachten grote meerderheid voor onafhankelijkheid zal er een democratische presidentsverkiezing plaatsvinden tussen de kandidaten Herman Finkers en Andre Manuel.

De Twentse Voetbalbond zal meteen een profcompetitie starten, zeventien keer Twente Heracles en vice versa. Elk jaar gegarandeerd Champions League in Twente.

Twents wordt de voertaal, iedere leerling dient het Twentse Volkslied uit het hoofd te leren en het Zoutmuseum in Delden te bezoeken.

Henk Kamp wordt per direct persona non grata.

De Radicale Afscheidingsbeweging voor een vrij Tukkeristan (RAT) wil het dragen van klompen verplichten. Hierover zal, net als bij alle beslissingen in de toekomst, een volksraadpleging plaatsvinden

Een van de knelpunten bij de Tuxit-onderhandelingen zullen ongetwijfeld onze bodemschatten worden. Importwesterlingen krijgen in de overgangsfase voor vijf jaar een verblijfsvergunning.

Met mij zullen veel Tukkers uit de diaspora terugkeren om hun onafhankelijke vaderland op te bouwen en voort te drijven in de vaart der volkeren.

E. Freriksen, Oosterbeek

Code rood

De Nederlandse basisschooldocenten staakten donderdag massaal (+). En wat plaatst de Volkskrant als foto? Twee broodjes smerende stakende leerkrachten op pagina 3.

Waar was die foto op de voorpagina van de tienduizenden leerkrachten in het Zuiderpark in Den Haag? Nog veel te veel mensen, ook journalisten kennelijk, hebben niet door dat het code rood is in het basisonderwijs.

De kinderen van nu zijn onze toekomst, een toekomst die steeds minder dreigt te worden doordat te weinig kinderen het juiste onderwijs kunnen krijgen. Onderwijs lijkt me bij uitstek een plek waar goed geïnvesteerd geld zich later dubbel en dwars laat uitbetalen.

Mirjam van der Zwet, leerkracht groep 8, Houten

Tekst gaat verder onder de foto.

Leerkracht Niels Lover en een eveneens stakende collega maken zich donderdag nuttig in woonzorglocatie Zuyder Waert.Beeld Aurélie Geurts
Stakende leraren in het Zuiderpark in Den Haag.Beeld Arie Kievit

Nederlandstalig onderwijs?

'Zonder overkoepelend beleid bestaat het risico dat wij gemakkelijk overstappen op het Engels, zonder de zin ervan voldoende te hebben afgewogen', aldus rector magnificus van de UvA, Karen Maex (O&D, 6 oktober). De praktijk die ik meemaakte bij een hoorcollege van de bacheloropleiding musicologie was dat werd gevraagd of er zich onder de veertig aanwezige studenten buitenlanders bevonden.

Toen één (1) student z'n vinger opstak, was dat het sein voor de docent om aan te kondigen dat alle colleges in dat vak voortaan in het Engels zouden worden gegeven. Het zogenoemde beleid van de UvA is dus kennelijk gebaseerd op het faciliteren van buitenlandse studenten.

Huub Krijnen, Alkmaar

Militair onvermogen

Laten we even verder kijken dan defensiemateriaal, commando's, mariniers en Hennis. Ook de uitzending van gewone soldaten naar minder zichtbare missies zoals Jordanië en Litouwen is allang onveilig. Denk aan uitgereikte slaappillen, falende alarm- en veiligheidsprotocollen, gaten in de bewaking en een bedroevend trainingsniveau.

Of zelfs, zoals bij de grondtroepen van de luchtmacht (ja, die bestaan), skill and drills die afwijken van de internationale standaard. Uitputting van mensen, gebrekkige EHBO-vaardigheden, grote risico's op de schietbanen, desinteresse en falen van verantwoordelijken... het woekert overal. En de leiding komt overal mee weg.

Meer briefschrijvers

Volkskrant-lezers zijn boos over het Tweede Kamerdebat dat resulteerde in het aftreden van minister Hennis: 'Willen alle Kamerleden die zowel voor bezuinigen op het defensiebudget als voor de missie in Mali hebben gestemd samen met de minister de Kamer verlaten?'

Weet u bijvoorbeeld ook dat de politie de beste bewakingshonden opkoopt, omdat defensie er te weinig voor over heeft? Of dat bij een internationale oefening de gevraagde inzet niet mogelijk is door gebrek aan training? Wat een brevet van onvermogen van de leiding. De Koninklijke Militaire Opleiding voor officieren verandert niets aan het gapende gat tussen gedoceerde theorie en de praktijk op de werkvloer. Ik wens een nieuwe defensietop geen woorden, maar daden toe.

En de ruggegraat om 'nee' te verkopen aan de politiek.

S. Brinkers, Zwolle

Keihard werken

De nieuwe directeur van Buma/Stemra moet wel een ongelofelijk zware baan hebben bij deze bestuurlijk blijkbaar zeer complexe organisatie, dat hij, toch de beste uit de sollicitatieprocedure neem ik aan, slechts kan functioneren met tonnen kostende externe ondersteuning (Ten eerste, 5 oktober). En dan gaan ze nog zeuren over z'n creditcarduitgaven ook!

Gerrit Bremer, Ede

Reconstructie

'Zuinig aan doen' vertaalt zich in een golfabonnement van 42.500 euro. Lees de reconstructie van de eerste anderhalf jaar van Van Limpt bij Buma/Stemra (+).

Pensioen en scheiding

In 'Vergeet niet ook je pensioen te scheiden' (Economie 6 oktober (+)) lees ik dat die verdeling vaak minder soepel gaat in de praktijk omdat bijna de helft van de scheidende stellen niets doorgeeft aan het pensioenfonds. Bij mij ging het bijzonder soepel, zo soepel, dat ik niet op de hoogte werd gebracht door het pensioenfonds. Tijdens de verjaardag van een van mijn kinderen stootte mijn ex-vrouw mij glimlachend aan. Ik verbaasde me omdat wij niet bepaald vrolijk uit elkaar waren gegaan.

Zij had namelijk een charmant bedrag ontvangen van mijn pensioenfonds. Nadat ik akkoord was gegaan met een verzoek om mijn pensioen af te kopen. Zonder mij daarvan in kennis te stellen is de helft van de afkoopsom aan haar uitbetaald. Prima, maar niet prima dat ik niet op de hoogte werd gebracht door mijn pensioenfonds.

Adriaan Berkhout, Heiloo

Schiet niet op de huisarts

Het betoog van Pieter Klok (Commentaar, 4 oktober) is oude wijn in nieuwe zakken. Vroeger hadden de huisartsen al een abonnementstarief voor ziekenfondsverzekerde patiënten. Ook toen al werden patiënten onnodig doorgestuurd naar ziekenhuizen. De fors stijgende kosten waren onacceptabel. Er kwam een nieuw systeem, deels abonnementsvergoeding en deels betaling per verrichting. Ook dit huidige systeem doet de kosten van de zorg exorbitant stijgen en geeft administratieve overlast. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en enkele verzekeraars willen nu weer een vast bedrag per patiënt. Dat is dus een stap terug.

Men wil de huisarts vervolgens controleren op het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis en het aantal verkeerde diagnoses dat hij/zij stelt. Zo wordt dan vastgesteld of een huisarts de zorgkosten per patiënt kan beheersen. Beloning van de huisarts is vervolgens deels afhankelijk van de verzamelde data. Dus een soort bonus-malussysteem met alle gevaren van dien. Dit is wijsheid op papier: alleen het aantal verwijzingen is vast te stellen, het aantal verkeerde diagnoses niet. 'Het voorkomen van dure en overbodige behandelingen door het juiste inzicht en durf bij huisartsen is niet de sleutel voor beheersbare kosten van de zorg', zoals Klok stelt. Het recept voor beter beheersbare kosten is een kwestie van verandering van mentaliteit. Afname van de drang naar zorgconsumptie bij het publiek en indammen van de behandeldrift bij zorgverleners is essentieel. Niet de te veel doorsturende huisarts is verantwoordelijk voor de hoge kosten van de zorg. Die kan de inhoud van de medisch specialistische zorg niet beïnvloeden. Voor iedereen geldt: streef naar noodzakelijke zorg.

Jan Groeneveld, chirurg (niet praktiserend), Emmen

Wat wil de koe?

Wat wil een koe nou eigenlijk zelf? (Ten eerste, 6 oktober (+)) Koeien vinden het buiten soms te heet en als het stormt staan ze vast ook liever binnen. Ik weet dat er echt heel mooie, fijne stallen zijn met fijne vloeren, ligbedden en andere faciliteiten.

Maar laten we weer eens wat bomen in de wei zetten zodat koeien zelf de schaduw kunnen zoeken. Het gras zal er wat minder hard groeien, maar volgens mij niet noemenswaardig, en de maaimachine heeft een stuur

Frieda Klomp, Wolfheze

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Beeld Bas van der Schot

Verwenstallen

Veearts Jan Dijkhuizen hield een hartstochtelijk pleidooi voor intensieve melkveehouderij met koeien in 'verwenstallen' en Gerard Reijn schreef een genuanceerd stuk over mestvergisters (O&D/Economie, 28 september (+)).

Combineren we de twee dan zouden we een toekomst tegemoetzien van zeer intensieve melkveehouderij waarbij de mest voor een deel verwerkt wordt tot biogas. Dat zou weleens de genadeklap voor weidevogels kunnen zijn, ernstig negatieve gevolgen kunnen hebben voor de mondiale biodiversiteit en of het gunstig is voor het milieu valt ernstig te betwijfelen.

Weidevogels hebben bloemrijke natte graslanden nodig. De grote veestapels in hun verwenstallen zullen vooral Engels raaigras en allerlei krachtvoer uit onder andere mais en soja voorgeschoteld krijgen. Dat betekent nog meer monotone graslanden. Daar hebben insecten en weidevogels niets te zoeken.

Bovendien zal de stroom sojaveevoer uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika door blijven gaan met negatieve gevolgen voor tropische regenwouden. Terecht meldt het artikel over mestvergisters dat deze niet bijdragen aan de oplossing van het gigantische mestprobleem in Nederland: het doet niets aan stikstof en fosfaat.

Dus ook bij de milieuvoordelen kunnen vraagtekens worden gezet. Deze overdosis is de pest voor tal van natuurgebieden, bossen, duinen, heidegebieden. Het is opmerkelijk dat in een tijd waarin duurzaamheid steeds hoger op de agenda komt te staan, landbouw nog steeds kiest voor de doodlopende weg van intensivering.

Kees de Pater, Vogelbescherming Nederland, Utrecht

Lees ook deze stukken over de koe in de stal vs. in de wei

Wat wil de koe nou eigenlijk zelf? Twee boeren lichten hun keuze toe. En wat zegt de wetenschap? (+)

Een koe in de wei doet het goed in de marketing, maar de stal is beter voor haar welzijn en productie, stelt rundveedierenarts Jan Dijkhuizen.

Het is terecht dat de meeste mensen de koe in de wei willen zien grazen. Dat is voor alle partijen beter, betoogt Bert van den Berg van de Dierenbescherming.

De graaskoe leeft langer, is gezonder en loont prima, meent ook bio- en graasboer John Arink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden