Vele tienduizenden vluchtelingen steken grens over naar Rwanda Leger Tanzania drijft Hutu's terug

Het leger van Tanzania heeft zondag naar schatting 200 duizend Rwandese Hutu-vluchtelingen uit het grootste vluchtelingenkamp in het land verjaagd....

AP, Reuter

RUSOMO

Bij de ontruiming van het Benaco-vluchtelingenkamp zouden de Tanzaniaanse militairen keihard zijn opgetreden. Hutu-vluchtelingen vertelden dat er met stokken en knuppels op hen was ingeslagen. De militairen gebruikten traangas en vuurden salvo's af in de lucht om de vluchtelingen te intimideren.

Buitenlandse journalisten werden door het leger van Tanzania niet toegelaten tot het gebied bij Rusomo. Judith Melby, woordvoerster van de Unhcr, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, maakte melding van een vluchtelingenstroom van enkele honderdduizenden Hutu's. Deze stroom zou op weg zijn naar de grens. Sommige van de vluchtelingen komen uit lokaties op meer dan honderd kilometer van de Tanzaniaans/Rwandese grens.

'Ze gooiden granaten naar ons waaruit veel rook kwam die pijn deed aan onze ogen', zei een vrouw die zaterdag met haar baby uit een vluchtelingenkamp werd gedreven. Volgens een andere Hutu-vrouw zouden vijf kinderen zijn overleden door inademing van traangas. Anderen spraken over drie tot acht doden onder de volwassen vluchtelingen. Ten minste acht Hutu's zouden zelfmoord hebben gepleegd, omdat ze in geen geval terug wilden naar Rwanda.

Bij de ontruimingsoperatie werden volgens vluchtelingen enkele honderden Tanzaniaanse politieagenten ingezet. Geen enkel bericht kon officieel worden bevestigd omdat de autoriteiten in Tanzania weigerden te praten met buitenlandse journalisten.

De grootschalige operatie, gericht op de repatriëring van de 535 duizend Hutu-vluchtelingen in Tanzania begon zaterdag. Tanzania wil dat alle Rwandese vluchtelingen voor het einde van de maand zijn teruggekeerd naar hun land, nu Rwanda toezeggingen heeft gedaan die de veiligheid van de civiele Hutu's moet waarborgen.

De Hutu's veroorzaken volgens de Tanzaniaanse autoriteiten grote problemen. Ze zouden de voornaamste oorzaak zijn van de ontbossing in de Ngara-regio, die is gesitueerd in het Burigi Nationaal Natuurreservaat.

Ook zouden de vluchtelingen dieren hebben gedood en stukken grond illegaal hebben aangewend voor het verbouwen van voedsel. Ze zouden nederzettingen hebben opgezet, in de hoop dat ze er definitief zouden mogen blijven wonen. Tanzania schrijft ook de groeiende misdaad toe aan de Rwandese Hutu's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden