Vele miljoenen extra nodig voor jonge asielzoekers

Het aantal minderjarige asielzoekers dat naar Nederland komt, is vorig jaar opnieuw sterk gestegen. Het budget voor de opvang van asielzoekers moet daarom met honderden miljoenen guldens worden verhoogd....

Van onze verslaggever

Volgens het ministerie van Justitie kwamen er vorig jaar 6800 alleenstaande minderjarigen naar Nederland op een totaal van ongeveer 45 duizend asielzoekers. In 1999 waren dat er nog 5500. Minderjarigen maken inmiddels 15 procent uit van de totale instroom van asielzoekers. Dat was vijf jaar geleden 7 procent.

Het ministerie van Justitie brengt in kaart wat de kosten zullen zijn van de toekomstige opvang van minderjarigen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met gedwongen terugkeer, waarbij in het land van herkomst goede opvang geregeld moet worden.

Er doen bedragen de ronde van vijfhonderd miljoen tot een miljard gulden. Dat zou een spectaculaire verhoging zijn van het huidige budget van 2,1 miljard per jaar.

Vooral de toename van het aantal minderjarige asielzoekers uit China baart zorgen in Den Haag. China wordt als veilig beschouwd, maar staat inmiddels boven aan de lijst van landen waaruit de minderjarigen afkomstig zijn. Velen van hen komen uit de streek rond Wenzhou, waar een groot deel van de Chinese gemeenschap in Nederland haar wortels heeft.

Verder komen de minderjarigen vooral uit Afrikaanse landen als Guinee, Angola, Sierra Leone en Somalië. Minderjarigen worden in principe niet teruggestuurd, ook niet als hun asielverzoek is afgewezen.

Vorig jaar stelde de toenmalige staatssecretaris Cohen van Justitie voor deze jongeren ook terug te sturen als zij 'zichzelf kunnen redden'. Alleen VVD en CDA steunden hem daarin.

VVD-Kamerlid Kamp vindt dat dit alsnog moet gebeuren. 'Er is niets bereikt. Nederland wordt zo steeds aantrekkelijker voor deze groep. Het is ondoenlijk om voor iedereen te onderzoeken of er opvang is.' De PvdA blijft bij haar standpunt. 'Er moet fatsoenlijke opvang zijn', zegt Tweede-Kamerlid Middel. 'We hebben het wel over kinderen.'

Asielzoekers die zich schuldig maken aan criminele activiteiten, moeten geïsoleerd worden van asielzoekers die zich aan de regels houden. Er moet aparte opvang voor hen komen. Dit zal Kamp vandaag aan staatssecretaris Kalsbeek van Justitie voorstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden