Vele honderden miljoenen tekort voor dijken

Den Haag - Het kabinet komt vele honderden miljoenen tekort om Nederland te kunnen beschermen tegen hoog water. Dat zegt Tweede Kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie.


Slob wil dat de Tweede Kamer het hele beleid tegen hoog water bombardeert tot 'groot project'. Dat zou betekenen dat minister Schultz-van Haegen en staatssecretaris Atsma op dit onderwerp onder verscherpt toezicht van de Kamer gaan vallen en bij iedere stap over de voortgang moeten rapporteren.


Het Kamerlid van de ChristenUnie luidt de noodklok omdat 'ongekende tekorten' dreigen, met name op het zogenoemde Hoogwaterbeschermingsprogramma. Dat richt zich onder andere op onderhoud en beheer van dijken langs de zee en rivieren en projecten als de vernieuwing van de Afsluitdijk.


'Die vernieuwing van de Afsluitdijk kost minstens 600 miljoen euro en er is maar 300 miljoen beschikbaar', zegt Slob. 'En nu is er al veel te weinig geld voor onderhoud en versterking van dijken, terwijl de veiligheidseisen almaar worden aangescherpt.'


Slob rekent op brede steun in de Tweede Kamer. In een eerder overleg toonde ook Schultz-van Haegens eigen VVD zich zeer bezorgd. 'Wij houden ons hart vast', aldus VVD-Kamerlid Charlie Aptroot. PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi kondigde zondag aan een motie in te dienen.


De PvdA wil zo snel mogelijk alles goed op een rij, zegt Jacobi. 'Want nu is het een onoverzichtelijke zooi. Ik wil overzicht en als er tekorten zijn, halen we het maar van de budgetten voor asfalt. Veiligheid voorop.'


De komende weken wordt de nieuwe rapportage over de stand van de dijken verwacht, die om de zes jaar wordt uitgebracht. In 2004 bleek de situatie zo slecht dat een miljard extra moest worden uitgetrokken.


'Reken er maar op dat er nu weer extra geld nodig zal blijken', zegt Slob. 'En dat is er niet. We zitten met een megaprobleem.' Hij zegt 'enorm geschrokken' te zijn van het schrijnende gebrek aan geld dat de laatste weken duidelijk werd. 'Dit kan het grootste financiële probleem van alle bewindslieden blijken.'


Hij stelt dat de tekorten snel oplopen, 'mogelijk al vanaf 2012 tot een miljard'. Volgens het CU-Kamerlid is het 'onmogelijk' dat de bewindslieden de problemen binnen hun eigen begroting kunnen oplossen.


Oorzaken zijn volgens de ChristenUnie allerlei keuzes van dit kabinet, maar ook het gedrag van minister Eurlings in de vorige kabinetsperiode. De CDA-minister blijkt vrijwel alle budgetten voor de komende jaren al te hebben toegewezen, waardoor de manoevreerruimte voor de nieuwe bewindslieden zeer beperkt is.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden