Veldrijder Boom komt, ziet, wint, en stapt weer op

Nationaal kampioen laat WK schieten en gaat zich in Zuid-Spanje op wegklassiekers voorbereiden.

Wielrennen


NK Veldrijden

St.-MICHIELSGESTEL - Iedereen wilde het horen, maar Lars Boom hield voet bij stuk. Absoluut, zijn vijfde nationale titel op rij maakte duidelijk dat hij over zijn vormpeil weinig had te klagen. En als hij het echt had gewild, was er bij de Raboploeg vast wel een oplossing gevonden om hem eind deze maand alsnog te laten starten bij de WK veldrijden.


Alleen gaat dat onder geen beding gebeuren, herhaalde de kampioen zichzelf nog maar eens. In Sankt Wendel wordt op 30 januari iemand wereldkampioen, maar diegene heet niet Lars Boom. De demonstratie waarmee hij de nummers twee en drie, Gerben de Knegt en Eddy van IJzendoorn, achter zich liet bij het NK in Sint Michielsgestel, veranderde daar niets aan.


Marianne Vos kon bij de vrouwen pas in de laatste ronde eindelijk afstand nemen van elfvoudig kampioene Daphny van den Brand. Boom bepaalde met een demarrage voor de eerste bocht feitelijk al dat hij zichzelf zou opvolgen, toen slechts een paar renners konden aanhaken. Het tempo waarmee hij over het terrein raasde, benam iedereen behalve hemzelf de adem.


Totale greep op de koers, zo heeft Boom het graag en het werd hem door zijn werkgever van harte gegund. Behalve zijn vertrouwensman en ploegleider Nico Verhoeven was zondag ook de directeur van de Raboploeg, Harold Knebel, naar Brabant gekomen. De 25-jarige winnaar stelde niemand teleur in zijn laatste veldrit van het seizoen.


Maandag vertrekt Boom naar Zuid-Spanje voor een trainingskamp met de ploeg. Hij hoopt er de basis te leggen voor een wegseizoen dat het vorige moet overtreffen. Een rol van betekenis spelen in de voorjaarsklassiekers is het eerste doel, ook al is de concurrentie bij Rabobank na de komst van de Deen Matti Breschel heviger dan voorheen.


Het verklaart mede waarom Boom deze winter terugkeerde naar het verleden. Begin vorig jaar, na zijn eerste volledige wegseizoen waarin hij onder meer een Vuelta-etappe won, leek het logisch hem een aantal weken naar Spanje te sturen voor een nog intensievere voorbereiding op het asfalt. Het plan pakte minder goed uit dan gedacht.


Boom kon zich niet opladen voor de trainingsritten in de zon. Het gevolg: toen hij aan het seizoen begon, liepen lichaam en geest achter op schema. Het klonk achteraf als een logische verklaring voor een jaar dat, ondanks zijn Tour-debuut, niet beklijfde.


Mede op verzoek van de renner werd de geschiedenis daarom teruggedraaid in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Terwijl de meeste van zijn ploeggenoten het op de rollenbank rustig aandeden, trok Boom naar hartelust de besneeuwde duinen in en trainde hij achter de brommer van zijn vader.


Het mocht dan een greep naar het verleden zijn, de renner zelf zei van de vertrouwde aanpak te hebben genoten. Volgend jaar doen we het weer zo, nam Boom zondagmiddag alvast een voorschot op de toekomst. 'Lars is teruggegaan naar zijn roots', noemde Verhoeven het.


Dat de nationale top van het veldrijden dit seizoen steeds verder wegzakte, kon ook de beleidsbepalers van de Raboploeg niet zijn ontgaan. Waar Boom aan de start verscheen, gebeurde wat. Zijn wereldbekerzege in Heusden-Zolder leidde prompt tot een kleine identiteitscrisis in het Belgische veldrijden.


Twee maanden voordat Theo Bos op de baan in Apeldoorn deelneemt aan de WK koppelkoers, had Rabobank dan ook al in het bezit kunnen komen van een andere wereldtitel. Toch weersprak Verhoeven dat er een seconde is overwogen de andere allrounder van de ploeg vrij te geven voor het WK veldrijden.


'De kans is groter dat hij niet wint dan dat het hem wel lukt', zei de ploegleider. Verhoeven wees bovendien op de mentale belasting die de wedstrijd met zich mee zou brengen. Twee jaar geleden leek Boom voorbestemd zichzelf in eigen land op te volgen als wereldkampioen. In plaats daarvan werd hij tijdens een kansloze rondgang in Hoogerheide uitgelachen door Belgische fans.


Verhoeven: 'Als hij in de rust van een NK naar een WK zou kunnen toewerken, hadden we het misschien wel gedaan. Alleen kan dat niet. En Lars is geen ijskonijn, hoewel je dat soms zou denken. Dat hebben we in Hoogerheide wel gezien.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden