Veldonderzoek: Rotterdam

Van een camping in een stad verwacht niemand dat het een stilteparadijsje is. De kampeerder heeft de stad als reisdoel en de camping vervult nauwelijks meer dan de rol van een voordelige overnachtingsplek, gelegen op niet te grote afstand van het centrum. Daar bevinden zich de bezienswaardigheden en ander aantrekkelijks.

Dat er auto's langsrazen is dan ook vrijwel altijd een gegeven. Maar de plek van Stadscamping Rotterdam is bijna een provocatie: de nabijheid van één of twee verkeersaders is nog tot daar aan toe, maar een aantal boven elkaar, toestromend vanuit alle windrichtingen, lijkt wat overdreven.

De camping ligt vrijwel in de slagschaduw van het Kleinpolderplein, 's nachts zijn de lantaarns op de flyovers bleke wachters in het blikveld van de bezoekers, maar verrassend genoeg heeft het wel iets van een oase.

De tenten - het zullen vooral koepeltjes van jongeren zijn - staan op een groot mals grasveld, omzoomd met bomen en dicht struikgewas, en bespikkeld met enkele klikobakken. Er zijn twee straatjes: een is gevuld met trekkershutten, het andere bestaat uit perceeltjes met rondom groen voor caravans. Campers kunnen terecht op een ander ruim bemeten veld.

Het ruist er inderdaad flink, maar op de dag van dit oordeel stond er een stevige noordwester en dan ruist het geboomte net zo hard als het verkeer. Intussen doet de leiding zelf aan autoluwte: de slagbomen blijven tussen 21 en 9 uur gesloten.

In de nacht blijft het verkeer goed hoorbaar, inclusief de stadse geluiden van een ambulancesirene en piepende banden van een wegsprintend GTI'tje. Bij een gedraaide wind kan er misschien weleens een ver-weg-gevoel ontstaan als de bevolking van de nabij gelegen diergaarde Blijdorp zich roert. De camping grenst ook aan een manege en een sportterrein, maar van de tifosi van voetbalvereniging Steeds Hoger valt vermoedelijk weinig onheil te verwachten.

Het bakstenen blok met sanitaire voorzieningen vol donkergele tegels oogt op respectabele leeftijd, de kleedruimte in de douches is krapjes, maar op de hygiëne viel tijdens het bezoek weinig aan te merken.

Van de faciliteiten is verder alleen een eenvoudige kantine met bar en terras het vermelden waard. Veel meer is er niet, en dan valt de camping niet echt goedkoop uit: 21,50 euro voor een tentje, twee personen, de auto en warm water.

Maar het centrum is niet ver weg. Vlakbij stopt een bus die je naar het Centraal Station brengt. Maar wie toch iets van natuur wil, zit met de fiets ook zo in midden-Delfland of aan de Rottemeren. Even luisteren of de stilte nog bestaat.

www.stadscamping-rotterdam.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden