Veldonderzoek na noodlanding Royal Air Maroc

Een aantal gemeenten en het Recreatieschap Spaarnwoude gaan een verkennend veldonderzoek doen naar de gevolgen op de grond van de noodlanding van het vliegtuig van Royal Air Maroc op 6 juni.

ANP

Zij maakten dat donderdag bekend.

Kerosinegeur


Aanleiding voor het onderzoek zijn klachten van inwoners van Haarlem en van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude over een kerosinegeur en nevel toen het vliegtuig laag overvloog vlak voor de noodlanding. Ook zijn er klachten uit Spaarndam over een bijtende substantie die zou zijn neergedaald.

Milieudeskundigen van Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlem en van het Recreatieschap Spaarnwoude beginnen vrijdag met het veldonderzoek. De Onderzoeksraad voor Veiligheid verricht onderzoek naar alle facetten van de noodlanding, maar niet naar eventuele gevolgen op de grond. Daarom hebben de drie partijen zelf initiatief genomen voor zo'n onderzoek.

Geschrokken


Volgens de instanties zijn inwoners van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlem erg geschrokken van het vliegtuig dat zo laag over hun woongebied vloog. Ook zorgde de kerosinenevel en de substantie op de grond voor onrust onder de bewoners. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven, begint het onderzoek vrijdag al. De eerste resultaten worden waarschijnlijk volgende week bekend gemaakt en meegedeeld aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dan wordt bekeken of meer onderzoek noodzakelijk is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden