Veldhovense jeugdbende pleegde 225 misdrijven

Met de arrestatie van een groep van 32, merendeels minderjarige, criminele jongens en meisjes uit Veldhoven en omgeving zijn zeker 225 misdrijven in het zuidoosten van Brabant in één keer opgelost.

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Het gaat onder meer om brandstichtingen, vernielingen, diefstallen en mishandeling,en die meestal onder invloed van drugs werden gepleegd.

Collectieve normvervaging

Politie, justitie en de Veldhovense burgemeester Jack Mikkers spreken van een uitzonderlijke gang van zaken en zeggen zich rot geschrokken te zijn van de ‘collectieve normvervaging’. Zij breken zich nog het hoofd over de vraag hoe een hele groep ‘gewone autochtone pubers’ in een slaapstadje als Veldhoven opeens ‘de verkeerde afslag kan nemen’. Veruit de meeste verdachten hadden nog geen strafblad. Ze zijn afkomstig uit allerlei milieus. Mikkers: ‘Dit is Veldhoven. Het is hier geen Vogelaarwijk. Het is hier altijd rustig. En nu dit. Hoe kunnen jongeren van 15, 16 en 17 jaar nou tot diep in de nacht van huis zijn om criminele feiten te plegen?’

Justitie heeft de ouders van de verdachten deze week opgeroepen voor een programma waarin zij opvoedingsondersteuning krijgen. ‘Alles is er nu op gericht te voorkomen dat dit voor deze jongens en meisjes slechts het begin is van een criminele carrière’, zeialdus officier van justitie Walter Kupers dinsdag. ‘Ze hebben nog een heel leven voor zich.’ De opvoedingscursus is niet verplicht, maar de bereidwilligheid van verdachten en hun ouders weegt voor justitie wel mee bij de behandeling van de strafzaken.

Speed

Mikkers benadruktklemtoont dat hij de ouders niet de schuld geeft. ‘De meesten waren net zo verbaasd als wij. We willen ze nu vooral helpen: hoe ga je om met je puber als die midden in de nacht stuiterend van de speed de kamer komt binnenlopen?’

De verdachten, in leeftijd variërend van 15 tot 21 jaar, zijn afkomstig uit Veldhoven en het naburige Eindhoven. Onder hen zijn ook negen minderjarige meisjes. Zij maken allen deel uit van een grote groep hangjongeren die zich ophield op enkele locaties in Veldhoven. Vanaf afgelopen zomer tot in februari van dit jaarSinds de zomer van 2009 tot in februari 2010 gaven zij zich in groepjes van wisselende samenstelling over aan een reeks misdrijven in de hele regio. Het gaat om onder meer 145 vernielingen, 21 inbraken, 2 mishandelingen en brandstichting in tuinen, in een leegstaand schoolgebouw en in een Belgische villa. Een van de verdachten liep rond met een vuurwapen waarmee hij willekeurige passanten beschoot. Hierbij vielen geen slachtoffers. Niemand raakte hierbij gewond.

Kick

Kupers: ‘Het ging meestal niet zozeer om de buit maar vooral om de lol. Om de kick. Met de gestolen laptops, fietsen, televisies en bromfietsen werd vaak lange tijd niets gedaan. Pas later werden die verkocht.’ Meestal waren de jongeren bij hun daden onder invloed van drugs, over het algemeen speed, die hen geleverd werden door drie dealers uit de regio. Ook die zijn gearresteerd.

Omdat er geen duidelijke leiders waren, spreekt justitie niet van een bende. Veel misdrijven lijken tamelijk willekeurig te zijn gepleegd. Wel was sprake van dominante types en meelopers. Kupers: ‘Sommige verdachten zou je ook slachtoffer kunnen noemen binnen de groep.’

De zaak kwam aan het rollen na de arrestatie van een van de verdachten. Die bekende meer dan de politie had verwacht, waarna de rest van de groep de afgelopen weken volgde.

Jeugd (Colourbox) Beeld
Jeugd (Colourbox)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden