Veldhoven lijkt wel efficiënt bedrijf

Het liefst was wethouder H. van de Vondervoort (CDA) zelf met een stapel honderdjes de veertienduizend huizen in zijn gemeente Veldhoven langsgegaan....

FRANK POORTHUIS

Van onze verslaggever

Frank Poorthuis

VELDHOVEN

Hij heeft nog laten uitzoeken of dat kon, maar de wet verzet zich ertegen. Dus krijgt elk huishouden in de gemeente binnenkort het bedrag op zijn bank- of girorekening. 'Winst, we hebben winst gemaakt', zegt de wethouder glimmend van trots. 'Belachelijk, er is de laatste jaren gewoon te veel bezuinigd', stellen criticasters van de actie.

Het gaat de veertigduizend inwoners tellende gemeente Veldhoven voor de wind. Tenminste volgens de gemeentebegroting. Veldhoven heeft veertig miljoen gulden op de bank staan en vorig jaar hield men nog eens 3,7 miljoen over op de begroting van dat jaar.

Het bedrag bestaat uit 1,5 miljoen gulden die is bezuinigd op ambtenarensalarissen (men ging terug van 250 naar 218 ambtenaren), 1,2 miljoen aan kleine meevallers vallend onder de noemer 'allerlei' en een miljoen niet uitgegeven guldens uit de post Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Veldhoven had daarvoor in 1994 een bedrag van 1,7 miljoen beschikbaar, maar was net als de meeste gemeenten in Nederland te zuinig en gaf er slechts zeven ton van uit.

Het is een absurde situatie om dat geld aan de reserves toe te rekenen, vindt de plaatselijke Socialistische Partij (SP), die tegen het plan heeft geprotesteerd. 'Het is ons eigen geld', zegt ook P. Nettekoven, hartpatiënt en inwoner van Veldhoven.

Toen de WVG van het rijk naar de gemeente werd overgeheveld, ging zijn uitkering voor autokosten prompt terug van 2600 naar 1650 gulden. 'Het is nu veel te laag', zegt Nettekoven. In augustus loopt de autoverzekering af, dan zal hij zijn wagen moeten verkopen. Of hij blij is met de honderd gulden hoef je Nettekoven dus niet te vragen. 'Een aalmoes is het.'

Van de Vondervoort vindt die kritiek niet terecht. Volgens hem bestaat het terug te geven geld uit de 1,5 miljoen die zijn bespaard op ambtenarensalarissen. 'En de raad kan altijd nog beslissen of het WVG-geld alsnog in gehandicaptenbeleid wordt gestopt.'

Maar ook elders in Veldhoven kijkt men niet reikhalzend uit naar het giro-afschrift. Sommigen vinden het te weinig, zoals mevrouw Van Gelderen. 'Leuk, vooral voor de oudere mensen. Maar ze hadden het wel mogen verdubbelen.'

Anderen weten wel betere doelen dan hun eigen rekening. Zoals directeur P. Looimans van De Parasol, de stichting voor volwassenen-educatie. Vorig jaar wees de gemeente een subsidieverzoek af om cursussen voor ouderen wat goedkoper te maken. Vierduizend gulden was er mee gemoeid. Dat kon er niet af, constateert Looimans. En de eigen kinderopvang, zo belangrijk voor allochtone vrouwen die het centrum bezoeken, weigert de gemeente ook te subsidiëren. De twaalfduizend gulden die daarvoor nodig zijn, moeten worden verrekend in de cursusgelden. Om over het aftandse kraakpand waarin de kinderen zijn gehuisvest maar te zwijgen. 'Ik zou nòg wel wat projecten weten om het geld aan uit te geven', zegt Looimans.

De SP ook. Waarom heeft de gemeente onder deze omstandigheden eigenlijk het zwembad geprivatiseerd, waar de prijs van de kaartjes van 2,25 naar 4,50 gulden ging? Kunnen de gemeentelijke belastingen niet omlaag? En zouden er niet gewoon wat meer ambtenaren aan het werk kunnen worden gehouden?

Van de Vondervoort wil van dat soort negatieve geluiden echter niet weten. Wat dat zwembad betreft: daardoor is Veldhoven nu wel een bubbelbad en weet hij wat voor andere 'turbopools' rijker.

Oké, Veldhoven prijkt in de Brabantse Top-5 van gemeenten met hoge woonlasten, maar daar staat tegenover dat de drie belangrijkste gemeentelijke belastingen (onroerende zaakbelasting, riool- en zuiveringsrechten) vorig jaar slechts trendmatig verhoogd zijn.

Het verbaast de wethouder dat er zo wordt gereageerd op zijn voorstel. 'De mensen moeten het zien als een soort dividend. We hebben winst gemaakt, efficiënt gewerkt, doelmatig.' Hij wordt bijna lyrisch: 'We hebben gewerkt als een bedrijf. Wat zeg ik: misschien geven we ooit nog wel eens aandelen uit als gemeente. Ik zou ze kopen hoor, zeker weten. Ik nam het risico.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden