Veiling erfenis fotograaf Man Ray in Londen brengt tien miljoen op

De tweedaagse veiling van de Man Ray-erfenis bij Sotheby's in Londen heeft het formidabele bedrag van tien miljoen gulden opgebracht....

Van onze correspondent

Henk Strabbing

LONDEN

Een afdruk uit 1970 van Man Ray's fameuze foto Le Violon d'Ingres (waarop Kiki de Montparnasse, indertijd de geliefde van de Amerikaanse kunstenaar, is afgebeeld met twee viool-klankgaten op haar blote rug geschilderd) bracht ruim 160 duizend gulden op. Richard Grey, een galeriehouder uit Chicago, die het stuk voor de handel kocht, zei: 'Ik ben toch geneigd om het zelf te houden. Het is zo'n kenmerkend werkstuk.'

Verrassend was dat de veilinggangers naar verhouding weinig belangstelling hadden voor een aantal schilderijen van Marcel Duchamp uit diens kubistische periode die ook tot het bezit van Man Ray hadden gehoord. Maar schilderijen van Man Ray zelf, die toch veel meer bekendheid bezit als fotograaf, waren wel degelijk in trek. Zo ging Le Beau Temps uit 1939, dat Man Ray's verzamelde nachtmerries voorstelde, voor ruim 1,3 miljoen gulden van de hand.

De meeste belangstelling gold uiteraard de foto's. Er was een portret-en-profil van Duchamp dat ruim een ton opbracht. Picasso met een kind op zijn arm uit 1922 deed 17 duizend gulden en een zelfportret uit 1924 werd geveild voor 34 duizend gulden. Er werd nog harder gevochten om dertig naakten en een aantal modefoto's.

Een aantal objets trouvés bleek ook zeer in trek en gingen tegen hoge prijzen weg. Een blauw geverfd stokbrood, jaargang 1958, vond een koper voor 70 duizend gulden. Een hamer in een melkfles kreeg een nieuwe eigenaar ten bedrage van 28 duizend gulden.

Onder de nieuwe eigenaren zijn twee Nederlandse musea. Boymans-van Beuningen in Rotterdam, dat een aardige Man Ray-collectie bezit, kocht het object Lèvres d'or uit 1967. Aan de buitenkant ziet het eruit als een gewoon boek, maar de lezer die het openslaat ziet zichzelf erin weerspiegeld. Museum Het Kruithuis in Den Bosch kocht een door Man Ray ontworpen sierraad, de halsketting La Jolie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.