VEILIG

'Wacht, dan doe ik de deur vast dicht. Zo. Dat praat wat makkelijker...

HENRICO PRINS

'Ik weet van andere winkeliers hier in de buurt dat ze ook wel iets achter de toonbank hebben. Ik ken iemand die de steel van een schop altijd bij de hand heeft, en iemand met zo'n cricket-slaghout onder de kassa. Dit is mijn knuppel, een houten honkbalknuppel, vier tientjes bij de sportwinkel. Heeft mijn zoon voor me gekocht. Ik vind het geen lelijk ding. Ligt ook lekker in de hand.

'Waar is dat nou voor nodig, ja, dat vraagt mijn zwager ook wel eens, maar die heeft de klanten niet zien veranderen. Ik wel, ik werk hier bijna veertig jaar. Altijd nog in dezelfde kaaswinkel, nou ja, dezelfde, er is van alles bijgekomen, noten, wijn, delicatessen, en we gaan nu 's ochtends wat later open en we gaan 's avonds wat later dicht.

'De mensen zijn veel brutaler geworden. Ik leen laatst een klant mijn pen uit, die moet iets noteren, steekt ie die pen daarna in zijn eigen binnenzak. Ik zeg: ik zou wel graag mijn pen terug willen. Zegt hij: wat nou, jouw pen, da's mijn pen. Na veel vijven en zessen heb ik die pen wel teruggekregen, maar leuk is anders.

'Vroeger waren de mensen vriendelijk tegen mekaar. Nu komen er ook klanten binnen die geen boe of bah zeggen, die een fles wijn van de stelling pakken en met een tientje staan te wapperen. En aan het eind van de dag komen er veel van die zwerf-types. Die kunnen zomaar, om niks, over de rooie gaan. Willen ze een fles van twintig gulden meenemen voor een rijksdaalder. Dan kan ik altijd nog met die knuppel zwaaien, zo van: je hoeft hier niks te proberen. Het werkt wel, heb ik gemerkt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden