Veiligheid
Computers zijn eigenlijk behoorlijk kwetsbaar. Er zijn nogal wat manieren om gegevens kwijt te raken van je pc en veel mensen realiseren zich die gevaren niet....
Tijdens het Internetten was het eigen bedrijfsnetwerk verbonden geweest met de boze buitenwereld. Een of meer hackers zagen hun kans schoon om de computers binnen te sluipen. Tien tegen één heeft geen van die Internetters geweten dat het überhaupt mogelijk was zo binnen te komen.
Even een test. Wie weet echt zeker dat zijn kostbare gegevens goed zijn beveiligd? En dan beveiligd in brede zin, dus niet alleen tegen de vernielzucht van hackers op het Net, maar ook tegen diefstal, virussen, brand, waterschade, mechanische storing, fout van de gebruiker, stroomuitval, bliksem. Wie heeft deze week nog een back up gemaakt van zijn harde schijf? Wie test wel eens of die back up ook werkelijk werkt, zodat het mogelijk is binnen afzienbare tijd weer aan de slag te kunnen?
Er zijn bedrijven die het goed doen. Ik ken een systeembeheerder die op gezette tijden een probleem forceert en dan kijkt wat er gebeurt. Maar die houdt van een rustig leven. De echt wilde jongens laten het erop aan komen.
Je hoort er nooit wat van, maar het zou interessant zijn te weten hoeveel tijd en geld verloren gaat in dit land door het verdwijnen van gegevens uit een computer waarvoor geen back up is. Beveiliging kost natuurlijk tijd, geld en moeite. Maar hoeveel tijd, geld en moeite kost het niet om een salarisadministratie opnieuw op te bouwen, of een klantenbestand?
Onlangs viel in het televisieprogramma De Achterkant van het Gelijk te beluisteren dat informatie geld kost, waarna een vertegenwoordiger van de politie monter toegaf dat, in ruil voor informatie, de dure eisen van een criminele informant één voor één zouden worden ingewilligd als hij daarom vroeg: auto, bescherming rond de klok, plastische chirurgie, emigratie naar het buitenland, vrouw en kinderen mee. Inderdaad, informatie kost geld. Soms is informatie die uit de computer is verdwenen, onbetaalbaar, want niet meer op een andere manier terug te krijgen.
Maar waarom wordt die dure informatie dan zo slecht beschermd?
Enkele praktijkvoorbeelden uit de sector dom en jammer. Studenten die hun scriptie kwijt zijn geraakt, doordat de harde schijf kapot ging en ze geen back up hadden van het werk waar ze toch gauw een jaar aan hadden besteed. Een auteur die de ruwe versie van zijn boek ziet opvreten door een virus.
Er zijn zo op het oog goed gezonde mensen aangetroffen die een gigabyte aan bedrijfsgegevens op een losse schijf bij zich droegen. Er zijn lui die een notebook mee op stap nemen - een geliefd object om te stelen - waarop vertrouwelijke informatie staat, zonder dat er enigerlei vorm van beveiliging is toegepast.
Bescherming van gegevens met een wachtwoord is een optie die weinig tijd en geld kost. Er zijn software-pakketten voor in de handel en sommige programma's hebben een wachtwoordbeveiliging ingebouwd. Windows 95 bijvoorbeeld en WordPerfect. Je moet jezelf er even toe zetten om die te leren gebruiken.
Maar een wachtwoord beschermt niet tegen virussen. Toch is zo'n beveiliging geen overbodige luxe. De algemene opwinding rond het verschijnsel virussen van een jaar of wat geleden is bedaard, maar het probleem lijkt alleen maar groter te zijn geworden. Als je computer rare kuren uithaalt, probeer dan eens een virusscanner. Je kunt je abonneren op zo'n programma waardoor je steeds de laatste versie in huis hebt die ook de nieuwste virussen herkent.
Bescherming tegen inbreken via Internet is ook mogelijk, maar dat vereist nogal wat kennis en soms is het ook duur. De eenvoudigste manier wellicht, is een omweg: regel dat het bedrijfsnetwerk nooit verbonden wordt met Internet. Met andere woorden: gebruik voor het Internetten een stand alone-pc. Een andere vorm van beveiliging is een back up van belangrijke gegevens. Dat lukt bijna niet meer op floppy's. Een goed alternatief is een tape of een tweede (uitneembare) harde schijf.
Er zijn beveiligingen tegen allerlei rampzalige situaties. En dat is maar goed ook, want het is niet de vraag òf het mis gaat, maar wanneer.
Gerard Geradts