Veiligheidsraad wil vrouwen als vredesonderhandelaar

Vrouwen in oorlogsgebieden krijgen een plaats aan de onderhandelingstafel en een speciale behandeling als slachtoffers van een conflict. Dit heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dinsdag unaniem besloten....

Reuters

De Veiligheidsraad dringt er bij VN-secretaris-generaal Kofi Annan op aan vrouwen te benoemen tot speciaal vertegenwoordiger om vredesbesprekingen tot stand te brengen tussen strijdende partijen of hen te benoemen tot hoofd van vredesmissies. Van alle 61 speciale afgezanten die de Verenigde Naties tot nu toe hebben benoemd voor vredesonderhandelingen of vredesmissies, was er niet een een vrouw.

'Vrouwen zijn doorgaans minder hiërarchisch in onderhandelingen met lokale gemeenschappen en kunnen beter luisteren, en hebben bovendien een beter inzicht in de oorzaken van een conflict', aldus Annans adviseur in vrouwenkwesties, Angela King.

De speciale behandeling die vrouwen in oorlogssituaties krijgen, betreft vooral de bescherming tegen verkrachting en andere vormen van seksueel geweld. VN-personeel moet 'speciale maatregelen' nemen om vrouwen te beschermen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden