Veiligheidsraad VN bespreekt omstreden Iraanse rakettest

De Veiligheidsraad van de VN komt dinsdag op verzoek van de VS bijeen om de Iraanse test van een middellangeafstandsraket te bespreken. Iran lanceerde de raket zondag. De VS onderzoeken of de test in strijd is met een VN-resolutie die Iran verbiedt middellange- en langefstandsraketten te testen die kunnen worden voorzien van een kernwapen. Het is de eerste Iraanse rakettest sinds Donald Trump, die Teheran harder wil aanpakken, president werd.

De lancering van een Iraanse raket vorig jaar.Beeld AP

De lancering biedt Trump de eerste kans zijn belofte uit de verkiezingscampagne waar te maken dat de regering van de VS zal afdwingen dat Iran zich houdt aan de afspraken met het Westen.

De VN-resolutie werd vorig jaar met acht jaar verlengd, als onderdeel van het internationale akkoord met Iran dat bedoeld is om te voorkomen dat Teheran een kernmacht wordt. Iran bestrijdt dat het handelt in strijd met de resolutie omdat het atoomprogramma zo wordt beperkt door het internationale akkoord, dat het de komende jaren geen kernmacht meer kan worden.

Het is niet de eerste keer sinds het akkoord dat Iran een middellangeafstandsraket test. Vorig jaar lanceerde de Revolutionaire Garde diverse malen raketten. Ook toen riepen de VS, gesteund door drie Europese bondgenoten, de Veiligheidsraad op 'gepaste maatregelen' te nemen tegen Iran. Zover kwam het echter niet. De raket die zondag werd getest, vloog zo'n 900 kilometer. Iran beschikt al jaren over een behoorlijke raketmacht.

Bedreiging

De raketten die vorig jaar werden getest, de Shahab-3 en de Qiam-1, zien Israël en de VS als een bedreiging. Zij kunnen Amerikaanse bases in het Midden-Oosten en Israël bereiken. Washington zei vorig jaar dat beide raketten 'in staat zijn om atoombommen af te leveren'.

De Republikeinse senator Bob Corker, voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, riep maandag op tot actie tegen Iran. 'Iran zal niet langer vrijuit gaan voor de herhaalde raketovertredingen', aldus Corker in een verklaring.

Volgens de Israëlische VN-ambassadeur, Danny Dannon, is het overduidelijk dat Iran met de lanceringen de VN-resolutie schendt. De resolutie roept Iran op 'geen activiteiten te ondernemen die erop gericht zijn raketten te voorzien van kernkoppen, inclusief lanceringen.' De Revolutionaire Garde vuurde vorig jaar maart twee langeafstandsraketten af met daarop in het Hebreeuws geschreven 'Israël moet worden weggevaagd'.

Een dag eerder vuurde de garde ook enkele raketten af vanuit Noord-Iran. Die kwamen zo'n 1.400 kilometer zuidelijker terecht op eigen grondgebied. Generaal Hajizadeh, hoofd van de luchtmacht, was toen duidelijk over zijn bedoelingen: 'De raketten kunnen 2.000 kilometer afleggen, dus we zijn in staat Israël te raken. Wij zullen de oorlog niet beginnen, maar we willen ook niet onvoorbereid zijn bij een eventuele aanval.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden