Veiligheidsraad veroordeelt raketlancering Noord-Korea

Noord-Korea heeft algehele internationale afkeuring over zich afgeroepen met de lancering zondag van een langeafstandsraket. De stap van de Noord-Koreanen werd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties 'scherp veroordeeld'.

Kim Jong-Un, de Noord-Koreaanse leider, tijdens de raketlancering.Beeld afp

De raad was in spoed bijeengekomen om te praten over de 'ongehoorde provocatie van het Noord-Koreaanse regime', zoals de Franse VN-ambassadeur François Delattre het noemde bij aanvang van de zitting. Het lanceren van langeafstandsraketten door Noord-Korea is in strijd met resoluties van de Veiligheidsraad, omdat het land tegelijkertijd kernwapens ontwikkelt. Een maand geleden hield Noord-Korea een kernproef. Ook die werd alom scherp veroordeeld.

De Noord-Koreaanse regering zei dat de raket was gelanceerd om een waarnemingssatelliet in een baan om de aarde te brengen. Volgens het Zuid-Koraanse leger is er inderdaad een voorwerp de ruimte in gebracht, maar de meeste internationale commentaren houden het erop dat de vermeende satelliet slechts een voorwendsel is om een raket voor de lange afstand te kunnen testen. Zo'n raket zou, met een kernlading, uiteindelijk de westkust van de Verenigde Staten moeten kunnen bereiken.

Powerplay Noord-Korea

Het nucleaire steekspel van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jung-un verontrust de wereld, maar dient vooral een binnenlands doel. Wat bezielt Pyongyang? Is het vooral aandachttrekkerij? Lees hier een artikel over de Noord-Koreaanse bedoelingen.

Beeld afp

'Volledig succes'

Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia was de lancering van de satelliet Kwangmyongsong-4 ('Stralende Ster', een verwijzing naar de overleden leider Kim Jong Il) een 'volledig succes'. De satelliet zou de aarde moeten gaan observeren voor wetenschappelijke doeleinden. De opdracht tot de lancering werd gegeven door de huidige leider, Kim Jong Ils 33-jarige zoon Kim Jong Un. Op tv-beelden was te zien hoe burgers in de hoofdstad Pyongyang in verrukking naar de lancering keken.

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse zegslieden lieten zondag weten dat beide landen onmiddellijk zullen gaan werken aan het ontwikkelen van een antiraketschild. China en Rusland zijn tegen de komst van zo'n schild en lieten zondag niet na daar nog eens op te wijzen. Beide landen keurden tevens het afschieten door Noord-Korea van de langeafstandsraket af. Volgens Moskou is een 'stellig protest' op zijn plaats.

Japan had het afweergeschut wel klaarstaan, maar besloot het toch niet in te zetten.Beeld reuters

'Absoluut onaanvaardbaar'

De Japanse premier Shinzo Abe noemde de lancering afschieten van de raket 'absoluut onaanvaardbaar'. Zijn land had eerder gedreigd de al eerder door Noord-Korea aangekondigde raket desnoods uit de lucht te zullen schieten, maar zover kwam het uiteindelijk niet. Volgens de Japanse publieke omroep NHK vloog het projectiel over Japans grondgebied, maar werd geen actie ondernomen.

President Park Geun-hye van Zuid-Korea sprak van een 'onvergeeflijke provocatie'. Zij riep de Veiligheidsraad op nieuwe sancties in te stellen. De zitting van de raad was aangevraagd door Zuid-Korea, Japan en de VS. Washington riep de internationale gemeenschap op Pyongyang te laten zien dat 'roekeloze acties serieuze gevolgen hebben'.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden