Veiligheidsraad veroordeelt neerhalen vliegtuig

De VN-Veiligheidsraad heeft vandaag ingestemd met een resolutie over de vliegramp in Oekraïne. De resolutie was opgesteld door Australië en moet ervoor zorgen dat het onderzoek naar de toedracht van de ramp onbelemmerd kan beginnen en dat de doden snel kunnen worden gerepatrieerd. De resolutie werd unaniem aangenomen.

Frans Timmermans tijdens een persconferentie in New York.Beeld reuters

Of Rusland zou instemmen was de vraag. Het land eiste aanpassingen in de tekst. Zo wilde Moskou niet dat in de tekst zou staan dat het vliegtuig is neergeschoten. Kort voor de stemming liet de Russische VN-ambassadeur weten dat ook Rusland achter de resolutie staat.

Zwarte doos
De zwarte dozen van het rampvliegtuig in Oekraïne worden op korte termijn overhandigd aan Maleisië. Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak vandaag laten weten. De overhandiging zou al vanavond zijn om 21.00 uur Oekraïense tijd.

De Maleisische premier zei dat hij daar vandaag afspraken over heeft gemaakt met de Russische 'premier' van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. De afgelopen dagen zijn volgens hem achter gesloten deuren onderhandelingen geweest.

Aan boord van de trein zijn volgens Razak ook zes leden van de Maleisische hulpdiensten.

Trein
Een trein met de resten van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is vanavond rond 18.00 uur (onze tijd) naar de stad Charkov vertrokken. De koelwagons stonden op het station van Torez. Nederland heeft een coördinatiecentrum in Charkov. Vanuit die stad worden de stoffelijke resten naar Nederland gevlogen.

Nederland wilde dat de trein zo snel mogelijk naar een gebied zou gaan dat in handen is van de Oekraïense regering. Pro-Russische separatisten hebben het vertrek van de trein lange tijd getraineerd. Volgens de Oekraïense vicepremier Volodimir Groysman liggen in de koelwagons de lichamen van 282 omgekomen inzittenden van het vliegtuig van Malaysia Airlines en lichaamsdelen van de overige 16 doden.

Speciale repatriëringshal in Charkov
Nederlandse specialisten van het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) hebben in Charkov een hal ingericht, van waaruit de repatriëring van slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne zal plaatsvinden. Dat liet de politie, waar het LTFO deel van is, maandagavond weten.

De hal ligt volgens Jan Tuinder, het tijdelijk hoofd van de Centrale Coördinatie Oekraïne, ergens tussen het treinstation en het vliegveld van de stad in het oosten van Oekraïne. Zo moet worden voorkomen dat er onnodig veel tijd en moeite gaat zitten in het transport van de lichamen.

'De samenwerking met de lokale autoriteiten is zonder meer goed. In het rebellengebied ligt dat wat complexer, maar we moeten dan ook niet vergeten dat het daar oorlog is', aldus Tuinder.

Nieuwe sancties
De Britse premier David Cameron liep vandaag vooruit op het overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken morgen in Brussel. Zij zullen zich beraden over nieuwe sancties tegen Rusland wegens de steun die dat land aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne geeft. Cameron vindt dat alle EU-landen moeten besluiten geen militaire uitrusting aan Rusland te leveren.

Hij doelde daarbij vooral op Frankrijk waar Rusland twee schepen van het type Mistral heeft besteld. De order heeft een omvang van 1,2 miljard euro. Frankrijk toont tot nu toe niet de neiging de deal af te blazen, maar volgens Cameron zou het ondenkbaar zijn dat de Britten in de huidige omstandigheden oorlogsschepen aan Rusland zouden leveren.

De Russische vicepremier Dmitri Rogozin zei te betwijfelen of de Fransen de order intrekken. 'Het gaat om miljarden euro's. De Fransen zijn erg pragmatisch. Het opschorten van de deal zou Rusland (veel) minder schade toebrengen dan Frankrijk', zei Rogozin.

Najib RazakBeeld reuters
Beeld afp
David CameronBeeld getty

Rusland probeerde vandaag opnieuw de opvatting te ontkrachten dat rebellen in Oost-Oekraïne het vliegtuig hebben neergeschoten. Het ministerie van Defensie meldde dat er geen enkele raket is 'gedetecteerd' in de buurt van de vliegroute van het toestel. Het ministerie vroeg de Amerikanen om satellietbeelden te delen 'als zij die hebben'.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei gisteren dat de Verenigde Staten de plaats in het oosten van Oekraïne hebben opgespoord waarvandaan de raket naar het vliegtuig is gelanceerd. Het raketsysteem dat de separatisten hebben gebruikt, kwam volgens Kerry uit Rusland.

Timmermans
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft in New York gezegd dat hij totdat hij sterft 'niet zal begrijpen dat het dagen moet duren voordat we de menselijke resten kunnen bergen en naar huis brengen'.

'Als de wereld ons om een leidersrol vraagt, dan zullen wij daar niet voor terugdeinzen', liet Timmermans ook weten.

Timmermans is zondag naar New York gevlogen voor overleg met de Verenigde Naties en leden van de Veiligheidsraad. Nederland zoekt internationaal steun om de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne snel te kunnen bergen en het onderzoek te beginnen.

Frans TimmermansBeeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden