Veiligheidsraad stemt unaniem voor strengere sancties tegen Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad heeft maandag unaniem voor strengere sancties tegen Noord-Korea gestemd. Het land mag nog maar een beperkt aantal vaten ruwe olie importeren en krijgt een exportverbod voor textiel opgelegd - het een-na-grootste exportproduct. De maatregelen zijn een reactie op de kernproeven van Pyongyang.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un woont een voorstelling bij ter ere van de wetenschappers die hebben meegewerkt aan de kernproef. Foto afp

De stemming was een enorme opluchting voor de Verenigde Staten, die vreesden dat China zich tegen de resolutie zou keren. Washington had zijn eisen al afgezwakt. Eigenlijk wilden de VS een volledig olie-embargo, maar daar zouden China en Rusland niet mee akkoord gaan.

De Amerikaanse president Donald Trump zal in november waarschijnlijk een bezoek brengen aan China op zijn eerste officiële trip naar Azië en zal er dan zeker op aandringen dat de sancties werkelijk worden afgedwongen. Peking vormt door de handel in olie en levensmiddelen een belangrijke levensader voor Pyongyang en de VS proberen China er al veel langer toe te bewegen om meer druk uit te oefenen op het Noord-Koreaanse regime.

Pyongyang reageerde furieus en noemde het een 'illegale' resolutie. De Noord-Koreaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties zei op een conferentie in Genève dat zijn land maatregelen zal treffen waardoor de VS 'de grootste pijn zal lijden die het ooit in zijn geschiedenis heeft gevoeld'.

Niet veel indruk

Het is de negende keer dat Noord-Korea een pakket aan sancties krijgt opgelegd sinds Pyongyang in 2006 zijn eerste kerntest uitvoerde. Volgens de Amerikaanse delegatie bij de Verenigde Naties zijn het 'de zwaarste ooit', maar er zijn niet veel diplomaten en analisten die geloven dat Pyongyang zal stoppen met haar kernproeven en rakettesten.

Tot nu toe lijken sancties in elk geval niet genoeg indruk te maken: op 3 september testte Noord-Korea naar eigen zeggen een waterstofbom die geschikt is voor ballistische raketten, en dat was nog geen maand nadat de VN-Veiligheidsraad unaniem had ingestemd met de strengste strafmaatregelen tot dusver vanwege raketlanceringen afgelopen zomer.

Het lijkt erop dat Noord-Korea steeds dichter bij zijn doel komt om een raket met een kernkop te bouwen die het Amerikaanse vasteland kan raken. In januari heeft Trump nog gezworen dat dit 'nooit zal gebeuren'.

Direct na de proef reageerde Trump fel: hij zei dat de VS overwegen alle banden te verbreken met landen die handeldrijven met Noord-Korea. Hij kwalificeerde Noord-Korea op Twitter als een 'schurkenstaat' en zei dat een diplomatieke toenadering niet werkt.

Ook China en Rusland veroordeelden de test, maar zij voelen niet voor keiharde sancties. Peking vreest politieke instabiliteit in Noord-Korea en zit niet te wachten op een verenigd Korea met tienduizenden Zuid-Koreaanse en Amerikaanse soldaten aan zijn grens. Moskou gelooft niet dat hardere sancties zullen helpen. Eerder deze maand zei de Russische president Poetin dat de Noord-Koreanen 'desnoods gras zullen eten, maar nooit hun nucleaire programma zullen opgeven als ze zich niet veilig voelen'.