Veiligheidsraad stemt unaniem voor nieuwe sancties tegen Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad heeft maandag unaniem voor een resolutie van de Verenigde Staten gestemd met strengere sancties tegen Noord-Korea. Zij zijn een reactie op de kernproeven van Noord-Korea. Pyongyang had de Verenigde Staten in afwachting van de stemming tevergeefs gewaarschuwd dat het 'een hoge prijs' zal betalen als Washington blijft vragen om nieuwe sancties.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een banket om de kernproef te vieren. Foto epa

Noord-Korea dreigde dat het de VS 'de grootste mogelijke pijn' zou doen voelen, als de resolutie niet van tafel verdween. De VS gaf geen gehoor aan die oproep, maar kwam met minder strenge eisen om ook China en Rusland aan boord te krijgen. In eerste instantie had Washington opgeroepen tot een olie-embargo, maar de kans dat Peking daar voor zou stemmen, was klein.

Met de nieuwe sancties is een exportverbod op textiel opgelegd. Textiel is het een-na-grootste exportproduct van het Aziatische land. Daarnaast is er een importverbod voor aardgas en een beperking van de import van ruwe en bewerkte olie opgelegd.

Tot het einde van het jaar mogen er maar 500 duizend vaten olie aan Noord-Korea worden geleverd. Vanaf 1 januari 2018 geldt een plafond van twee miljoen vaten. Met deze sancties verliest het regime in Pyongyang 55 procent van zijn olie.

De VS wilden ook alle financiële tegoeden in het buitenland bevriezen van leden van de Noord-Koreaanse regering en van leider Kim Jong-un. Dat plan haalde de uiteindelijke resolutie niet.

Waterstofbom

Op 3 september testte Noord-Korea naar eigen zeggen een waterstofbom die geschikt is voor ballistische raketten. Nog geen maand eerder had de VN-Veiligheidsraad unaniem ingestemd met de strengste strafmaatregelen tot dusver vanwege raketlanceringen deze zomer. Het lijkt erop dat Noord-Korea steeds dichter bij haar doel komt om een raket met een kernkop te bouwen die het Amerikaanse vasteland zou kunnen raken. In januari heeft de Amerikaanse president Donald Trump nog gezworen dat dit 'nooit zal gebeuren'.

Direct na de proef reageerde Trump fel: hij zei dat de VS overwegen alle banden te verbreken met elk land dat handel drijft met Noord-Korea, zoals bijvoorbeeld China. Hij kwalificeerde Noord-Korea (op Twitter) als een 'schurkenstaat' en zei dat een diplomatieke toenadering niet werkt.

Vuurwerk in Pyongyang na de kernproef. Foto afp

'Desnoods gras eten'

Ook China en Rusland veroordeelden de test, maar zij voelen niet voor keiharde sancties. Peking vreest politieke instabiliteit in Noord-Korea en zit niet te wachten op een verenigd Korea met tienduizenden Zuid-Koreaanse en Amerikaanse soldaten aan haar grens. Moskou gelooft niet dat hardere sancties zullen helpen. Eerder deze maand zei de Russische president Poetin dat de Noord-Koreanen 'desnoods gras zullen eten, maar nooit hun nucleaire programma zullen opgeven als ze zich niet veilig voelen'.

Lees meer

Noord-Korea vuurt de ene na de andere testraket af en dreigt regelmatig Seoul in een 'zee van vuur' te veranderen, maar de gemiddelde inwoner van deze stad slaapt er geen minuut minder om. 'Eerlijk gezegd ben ik met andere dingen bezig. Ik krijg het natuurlijk wel mee, maar ik besteed er geen aandacht aan.' (+)

Moeten we in Europa bang zijn voor de Noord-Koreaanse kernproef? En nog vier vragen over de kernproef van Noord-Korea.

De VS werken aan een nieuwe VN-resolutie tegen Noord-Korea als vergelding voor de nucleaire test van afgelopen weekeinde. Rusland en China voelen daar weinig voor. Wat zijn de overwegingen van de drie grootmachten?