Veiligheidsraad staat EU toe migrantenboten te enteren

De VN-Veiligheidsraad heeft de Europese militaire operatie op de Middellandse zee vandaag het benodigde mandaat gegeven om migrantenboten te enteren en in beslag te nemen. De militaire operatie kan zich nu actief gaan bezighouden met het voorkomen van mensensmokkel.

Silke Spierings
De Italiaanse marine tijdens operatie Sophia. Beeld epa
De Italiaanse marine tijdens operatie Sophia.Beeld epa

Van de vijftien leden stemden er veertien voor de VN-resolutie. Venezuela onthield zich van stemming. Halverwege mei kwamen Europese regeringsleiders met het plan om boten betrokken bij mensensmokkel op te sporen en in te nemen. Voor het enteren van de schepen op open zee is een mandaat van de VN-Veiligheidsraad nodig. Dat heeft de EU vandaag gekregen.

De Europese militaire missie startte in juni in de Middellandse zee. De missie is bedoeld om de vluchtelingenstroom naar Europa in de hand te houden. In de eerste fase was de missie vooral gericht op het redden van vluchtelingen die de oversteek wagen. Het besluit van de Veiligheidsraad luidt een tweede fase in: vanaf nu gaat de Europese missie mensensmokkelaars actief tegenhouden. Verdachte boten mogen geënterd en afgevoerd worden. In een derde fase zou de Europese operatie zich uitbreiden naar de territoriale wateren van Libië.

Aanvankelijk protesteerde Libië tegen de VN-resolutie. Maar dinsdag liet de Libische VN-ambassadeur Ibrahim Dabbashi weten dat zijn land akkoord is. Met de uitbreiding van de militaire missie verandert ook haar naam: van 'EUNAVFOR Med operation' naar 'Sophia', naar de baby die op een reddingsschip voor de Libische kust werd geboren deze zomer.

Vluchtelingen zijn gered voor de Libische kust door de Italiaanse operatie Mare Nostrum, 2014. Beeld ap
Vluchtelingen zijn gered voor de Libische kust door de Italiaanse operatie Mare Nostrum, 2014.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden