Veiligheidsraad oneens over aanpakken N-Korea

Op verzoek van Rusland heeft de VN-veiligheidsraad de oplopende spanningen rond de Gele Zee besproken.

SHANGHAI - In New York is de VN-Veiligheidsraad zondag in spoedzitting bijeengekomen om te praten over de spanningen op het Koreaanse schiereiland. De vijf grootmachten konden het echter niet eens worden over de aanpak van Noord-Korea. De spoedzitting volgt nadat het Noorden dreigde met vergelding als het Zuiden een artillerie-oefening doorzet bij het eiland Yeonpyeong.


De oefening zou oorspronkelijk in het weekeinde plaatsvinden, maar is voorlopig enkele dagen uitgesteld vanwege de weersomstandigheden. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie is echter niet van plan de oefening af te gelasten, aldus persbureau Yonhap in Seoul.


Het Zuid-Koreaanse eilandje Yeonpyeong ligt in de Gele Zee, vlak bij de kust van Noord-Korea. Het was enkele weken geleden ook al het toneel van beschietingen, waarbij vier Zuid-Koreanen omkwamen, twee burgers en twee militairen. Zuid-Korea begon hierna ter afschrikking samen met de VS een serie militaire oefeningen, die weer dreigementen uit Pyongyang tot gevolg hadden.


De Veiligheidsraad kwam bijeen op verzoek van Rusland, dat zich als buurland van Noord-Korea grote zorgen maakt over de oplopende spanning in de regio. Pyongyang dreigde vrijdag dat het een 'tegenaanval als zelfverdediging' zou uitvoeren als de Zuidelijke schietoefening wordt doorgezet. Het had eerder al gezinspeeld op de inzet van kernwapens.


Het vorige incident bij het afgelegen eiland, op 23 november, waarbij de Noordelijke artillerie Yeonpyeong met ruim 150 granaten en raketten bestookte, was volgens het Noorden ook een reactie op een Zuidelijke schietoefening. Pyongyang beschouwt de zee bij het eiland als zijn territorium. Het erkent de zeegrens niet die na het einde van de Koreaanse oorlog (1950-1953) door een Amerikaanse generaal werd vastgesteld.


Het Noordelijke bombardement heeft tot een verscherping van de tegenstellingen in de regio geleid. China, de traditionele bondgenoot van Noord-Korea, is onder hoge druk komen te staan van Zuid-Korea, de VS en Japan om zijn invloed in Pyongyang effectiever aan te wenden.


De laatste dagen leek enige toenadering zichtbaar: de Amerikaanse oud-diplomaat Bill Richardson werd door Pyongyang voor informeel overleg uitgenodigd. Richardson is een vertrouweling van president Obama en was als ambassadeur bij de VN een Korea-expert.


De Amerikaanse gezant liet in het weekeinde weten dat hij gesprekken had gevoerd met hoge functionarissen van leger en regering in Pyongyang, bij wie hij op 'maximale kalmte' had aangedrongen met het oog op de aangekondigde oefeningen.


Zuid-Korea heeft na het artilleriebombardement van 23 november zijn militaire paraatheid verbeterd. De aanval, de eerste beschieting van Zuid-Koreaanse burgerdoelen sinds het einde van de oorlog in 1953, kwam voor veel Zuid-Koreanen als een schok. Seoul heeft zijn minister van Defensie en diverse hoge militairen vervangen. De afgelopen week werd in Seoul, dat amper 50 kilometer van de grens ligt, voor het eerst in lange tijd een grote burgerbeschermingsoefening gehouden.


De Zuid-Koreaanse politiek is verdeeld over de gewenste houding tegenover de agressie uit het Noorden. De Democratische Partij, de voornaamste oppositiepartij, vindt dat Pyongyang niet nodeloos geïrriteerd moet worden. Het afgelopen weekeinde demonstreerden zo'n tweeduizenden mensen in Seoul tegen een hardere lijn jegens Noord-Korea.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden