'Veiligheidsraad moet bijeen komen over beeldenstorm IS'

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet spoedoverleg beleggen over de bescherming van het culturele erfgoed van Irak tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Dat vindt UNESCO.

Screenshot uit het IS-filmpje Beeld ap

De cultuur- en erfgoedtak van de VN is 'diep geschokt' over online verschenen beelden van de sloop van beelden door IS in Mosul, zei directeur Irina Bokova gisteren.

Op een filmpje dat gisteren op internet werd gezet, gebruiken jihadisten voorhamers en elektrische boren om Assyrische standbeelden in het museum van de Noord-Iraakse stad Mosul tot gruis te verpulveren.
Mosul, de tweede stad van Irak, en de omliggende provincie Niniveh zijn sinds juni vorig jaar in handen van IS. Berichten over verwoestingen in het museum van Mosul circuleerden toen al, maar bleken onjuist. Hoewel de echtheid van het nieuwe filmpje niet valt vast te stellen, lijkt het authentiek.

Pieter Nanninga, IS-media-expert van de Rijksuniversiteit Groningen, zegt vandaag in de Volkskrant dat het filmpje is gemaakt door de media-afdeling van de IS-provincie Niniveh en gepost vanaf een bekend IS-account. 'IS wil bovendien betrouwbaar overkomen en heeft er geen belang bij dingen in scène te zetten.' Wanneer het filmpje is opgenomen is onduidelijk. Nanninga vermoedt dat het recent is.

VN-woordvoerder Stéphane Dujarric noemde het sloopwerk 'weerzinwekkend en misdadig'. Het berooft mensen van hun verleden, zei hij. Volgens Bokova schendt de beeldenstorm door IS een resolutie van de Veiligheidsraad over de bescherming van culturele artefacten op het strijdtoneel in Irak en Syrië.

Een beeld wordt omver geduwd in het museum van Mosul Beeld afp

Afgoderij

Een deel van de vernietigde beelden zijn gipsafgietsels, andere lijken echte stukken uit de 7de eeuw voor Christus. Het gaat onder meer om beelden van de Assyrische koning Sargon en van een gevleugelde leeuw met mensenkop. Authentiek is ook de enorme gevleugelde wachter-stier bij de Nergalpoort, die door een man met elektrische boor wordt bewerkt.

De beelden bevorderden afgoderij, aldus het filmpje. 'O moslims, de artefacten achter me waren afgodsbeelden en goden die door mensen eeuwen geleden werden aanbeden in plaats van Allah', zegt een man voor de kapotgeslagen stier. 'De Profeet heeft ons bevolen deze beelden en relieken te verwijderen, zoals zijn volgelingen deden toen zij na hem landen veroverden.'

Het filmpje van de vernieling van beelden in het museum in Mosul is hier te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden