Veiligheidsraad maakt einde aan sancties tegen Irak

De VN-Veiligheidsraad heeft donderdag de Amerikaanse resolutie aangenomen die een einde maakt aan de dertien jaar oude sancties tegen Irak. De resolutie geeft de VS en Groot-Brittannie verregaande zeggenschap over de wederopbouw van Irak...

De twee landen blijven Irak besturen tot een 'internationaal erkende, representatieve Iraakse regering' is gevormd. Een tijdslimiet is niet vastgelegd. De VS en Groot-Brittannië krijgen verder het beheer over de Iraakse olie. Zij mogen de olie verkopen om de wederopbouw van het land te financieren.

De resolutie werd met veertien stemmen voor aangenomen. Alleen Syrië, het enige Arabische land in de Veiligheidsraad, onthield zich van stemming. Frankrijk, Rusland en Duitsland, de drie grootste opponenten van de oorlog in Irak, hadden woensdag al laten weten voor te zullen stemmen.

Om de drie over de streep te trekken, heeft de Amerikaanse regering op het laatste moment enkele concessies gedaan. De Verenigde Naties krijgen een beperkte rol toebedeeld bij de wederopbouw. Er komt een onafhankelijke speciale gezant.

De mogelijkheid van een terugkeer van de VN-wapeninspecteurs naar Irak wordt opengelaten. Als laatste concessie namen de VS in de tekst op dat de Veiligheidsraad binnen twaalf maanden de uitvoering van de resolutie zullen evalueren.

De Amerikaanse VN-ambassadeur John Negroponte noemde het opheffen van de sancties een 'zeer belangrijke gebeurtenis voor de Iraakse bevolking'. Negroponte voegde toe dat het 'tijd is dat het Iraakse volk kan profiteren van zijn natuurlijke hulpbronnen'.

Zijn Duitse collega Gunter Pluger noemde de resolutie onomwonden een 'compromis'. 'Met de resolutie gaat niet elke wens van alle partijen in vervulling. Maar ten opzichte van de oorspronkelijke tekst, hebben we aanzienlijke verbeteringen bereikt.'

De VN-sancties tegen Irak werden in 1990 ingesteld, enkele dagen nadat Irak Koeweit was binnengevallen. De Verenigde Staten hebben steeds betoogd dat er na de val van Saddam Hussein geen reden meer is om de sancties te handhaven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden