Veiligheidsraad handhaaft sancties tegen Irak

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdagavond, zoals verwacht, vastgesteld dat Irak niet heeft voldaan aan de voorwaarden voor opheffing van de sancties....

APREUTERS en AFP

AP, Reuters, AFP

NEW YORK

De V-raad toonde zich 'uitermate bezorgd' dat het regime in Bagdad weigert de samenwerking met de VN-wapeninspecteurs te hervatten. De opschorting van die medewerking op 5 augustus noemde de raad 'volstrekt onaanvaardbaar'.

De raad sprak zich uit na de reguliere, tweemaandelijkse toetsing van de sancties die Irak na de inval in Koeweit in 1990 werden opgelegd. De verklaring was de VS niet scherp genoeg; de Amerikanen hadden willen herinneren aan resoluties waarin Irak de 'zwaarste consequenties' in het vooruitzicht werden gesteld indien het de werkzaamheden van de inspecteurs zou belemmeren. De VS kregen echter onvoldoende steun van onder meer China.

De raad boog zich over de sancties nadat Irak een verzoek van Unscom-voorzitter Richard Butler had afgewezen om de wapeninspecteurs hun werk te laten doen. Irak had de samenwerking met de VN twee weken geleden verbroken omdat Butler niet wilde verklaren dat Irak zijn verboden wapens had ontmanteld.

De Iraakse vice-premier Tariq Aziz zei dat Irak zijn standpunt pas herziet als 'de Veiligheidsraad niet langer door de VS wordt gechanteerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden